Sean Penn sprak in oktober urenlang met (de toen voortvluchtige) El Chapo in de Mexicaanse jungle

Sean Penn sprak in oktober urenlang met (de toen voortvluchtige) El Chapo in de Mexicaanse jungle
rolling stone

De Amerikaanse acteur Sean Penn heeft gedaan waar geen enkele Mexicaanse agent tot voor kort in slaagde. Hij heeft de ontsnapte dugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán kunnen opsporen en heeft er in oktober in het allergrootste geheim urenlang mee gepraat. Alleen … dat gesprek leidde wel tot zijn arrestatie vrijdag. Dus zo geheim was het allemaal niet.

Even wat achtergrond. El Chapo wordt beschouwd als een van de machtigste drugshandelaars ter wereld. Hij kon op 11 juli 2015 door een tunnel van anderhalve kilometer uit de zwaar beveiligde Mexicaanse gevangenis El Altiplano. De Verenigde Staten loofden 5 miljoen dollar uit voor de gouden tip die zou leiden tot de arrestatie van de Mexicaan. Eergisteren werd hij gevat in de Mexicaanse deelstaat Sinaloa.

Afgeleefde bungalow

Sean Penn wilde El Chapo interviewen voor het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone. Na bemiddeling door de Mexicaanse actrice Kate del Castillo reist Penn in oktober 2015 naar de Mexicaanse jungle, waar hij zeven uur lang met de drugsbaron spreekt in een afgeleefde bungalow. Als bewijs van de ontmoeting nemen ze een foto.

Maar dat was nog niet het echte interview, het plan was om El Chapo enkele dagen later te interviewen, maar dat lukt niet. En dus stuurt Penn zijn vragen op naar El Chapo, die die beantwoordt via videoboodschappen. Rolling Stone laat zelf weten dat om die reden kritisch doorvragen onmogelijk was. Het interview is gisteren, een dag na de arrestatie, online gezet.

En wat leren we in dat interview? Onder andere dat El Chapo zelf al bijna twintig jaar geen drugs meer zou gebruiken en dat hij nauwelijks alcohol drinkt. De drugsbaron vertelde over zijn jeugd, dat hij als 6-jarige sinaasappels en frisdrank verkocht, op zijn 15de begon hij met het telen van marihuana. “Nu verkoop ik meer heroïne, amfetaminen, cocaïne en marihuana dan wie dan ook.”

Onderzeeërs, vliegtuigen, vrachtwagens en boten

“Ik heb een vloot van onderzeeërs, vliegtuigen, vrachtwagens en boten.” En toch ziet hij zichzelf niet als een gewelddadige man: “Het enige wat ik doe is mezelf verdedigen.” Bovendien zegt hij ook dat zijn arrestatie de hoeveelheid drugs in de wereld niet zou verminderen: “De dag dat ik niet meer besta, neemt de drugssmokkel op geen enkele manier af.”

Het interview heeft hem uiteindelijk wel de das omgedaan. Want volgens een regeringsbron werd Penn in de gaten gehouden (Penn schreef in het interview ook al dat hij er zeker van was dat hij gevolgd werd), en door hun ontmoeting konden de autoriteiten erachter komen dat El Chapo in Los Mochis zat. Daar werd hij vrijdag opgepakt na een bloedige schietpartij. Zowel naar Penn als naar de Mexicaanse actrice zijn een onderzoek geopend.

Veel kritiek op Rolling Stone

Het interview doet veel stof opwaaien. Want had Penn de drugsbaron niet gewoon moeten aangeven? En de afspraak dat El Chapo het interview op voorhand mocht nalezen en goedkeuren, is die niet een brug te ver? En hoe kritisch kan je zijn als je geen tegenvragen kan stellen? Maar zou er één journalist zijn die zo’n kans zou laten schieten? Het volledige interview kan je hier lezen, en dit is een van de videoboodschappen van El Chapo.

Gesponsorde artikelen