SeaWorld krijgt klappen sinds emotionele Blackfish-documentaire slechte omstandigheden toonde

SeaWorld krijgt klappen sinds emotionele Blackfish-documentaire slechte omstandigheden toonde

SeaWorld, de Amerikaanse groep attractieparken met zeezoogdieren, ziet de bezoekerscijfers instorten sinds het verschijnen van Blackfish. Die documentaire focust op de verschrikkelijke levensomstandigheden van voornamelijk orka’s in de parken. 

De bezoekerscijfers van de verschillende parken van de groep zijn in de eerste drie maanden van dit jaar gedaald tot 3,05 miljoen. Dat is een verschil van 13 procent jaar op jaar. Volgens natuurorganisaties is er dan ook een duidelijke link te leggen tussen de dalende bezoekerscijfers en de Blackfish-documentaire van vorig jaar. 

Tilikum

Blackfish vertelt het verhaal van Dawn Brancheau, de SeaWorld-trainer die het leven liet na een aanval van orka Tilikum. Dat was overigens niet de eerste persoon die door ‘Tili’ om het leven werd gebracht. Maar kan je dat het dier kwalijk nemen? De gigantische dieren worden in te kleine watertanken opgesloten, terwijl het wel erg intelligente dieren zijn. Dat wordt dan ook duidelijk gemaakt in de documentaire, die voorts nog aanklaagt dat de dieren kalmeringsmiddelen worden toegediend zodat ze zeker in staat zijn om trucjes met de trainers te leren. 

De docufilm kreeg dan ook erg veel aandacht van het grote publiek. Een petitie getekend door 1,2 miljoen mensen werd overhandigd aan het lagerhuis van Californië om het gebruik van killer whales in attractieparken te stoppen. Eerder deze maand werd een wetsvoorstel voor het verbod nog vertraagd voor de komende twaalf maanden.

“Emotie na propagandafilm”

John Reilly, directeur van SeaWorld San Diego, slaat intussen wild om zich heen. “Dit is enkel een emotioneel gevolg van een propagandafilm, en is niet gebaseerd op wetenschap. Bovendien hebben wij de beste dierenartsen in dienst om in te staan voor de gezondheid van de dieren.” Maar dat laatste heeft volgens activisten weinig effect. “De dieren kunnen gewoon niet in gevangenschap leven”, volgens Lori Marino van de Emory University. “De te kleine watertanken leiden tot een slechtere gezondheid door stress.”

Volgens de Born Free Foundation leven er momenteel in 343 parken in 63 landen zo’n 2.100 dolfijnen en walvissen in gevangenschap. De meeste van die faciliteiten bevinden zich in Japan, China en de Verenigde Staten. Dat in tegenstelling tot landen als Hongarije, Nicaragua, Chili of India, waar het houden van walvissen en dolfijnen grotendeels verboden is.

epa

Gesponsorde artikelen