SeaWorld stopt met orkashow, om die onmiddellijk met een nieuwe te vervangen

SeaWorld stopt met orkashow, om die onmiddellijk met een nieuwe te vervangen

Weet je nog, de belofte van SeaWorld om met hun beruchte orkashows te stoppen? Die hebben ze dan exact één dag gehouden, want nadat ’t vandaag schijnbaar de laatste show was, komt er in september gewoon een nieuwe. Deze zou ‘educatief’ zijn, al kunnen ze bij SeaWorld niet ontkennen dat veel van de kunstjes die de orka’s nu doen, ook in die voorstelling terugkeren. 

Gedaan met de orka-shows in SeaWorld? Toch niet, want na de belofte dat het deze keer echt gedaan was, hebben de eigenaars van SeaWorld toch opnieuw beslist om vanaf september orkashows op poten te zetten. Die waren gecanceld naar aanleiding van een documentaire, die toonde in welke omstandigheden de grote zeezoogdieren leven in zo’n waterpretpark, en dat leverde lelijke beelden op.

Er kwamen excuses en een gecancelde show van Seaworld, vandaag was de laatste dag dat die zou doorgaan. Dat was twee dagen te laat voor Tilikum, de orka die de centrale focus was van de veelbesproken documentaire ‘Blackfish’. Hij stierf op 32-jarige leeftijd aan een longinfectie, net te laat om op pensioen te mogen, maar heel vroeg naar orka-standaarden. In het wild worden de dieren tot 80 jaar.

Kunstjes voor publiek

Maar ’t is dus niet de laatste keer dat de orka’s uit SeaWorld mogen opdraven voor publiek. SeaWorld mag dan wel claimen dat het om een “educatieve show gaat die zal demonstreren hoe orka’s eten, communiceren en navigeren. ” Concreet: de trainers zullen aan de hand van kunstjes tonen tot wat orka’s in staat zijn. Heel veel verschil met het vorige concept zien wij niet.

Het park heeft 11 orka’s tussen de 2 en 52 jaar oud, ze zetten eerder wel hun kweekprogramma stop. Suggesties van dierenrechtenorganisaties om de orka’s vrij te laten in het wild, of in een reservaat, vielen op dovemansoren.