‘Secret Santa’ op de werkvloer kan tot stress leiden bij jongeren

Kerst
Pexels

Ondertussen is de Secret Santa ook bij ons ingeburgerd. We trekken vaak een lootje zodat we weten voor wie we iets moeten kopen voor kerst. Ook op het werk gebeurt het vaker dat je voor een collega een cadeau moet kopen, maar soms kunnen de prijzen van die cadeaus hoger oplopen dan we eigenlijk willen.

De kerstperiode: voor de één geweldig, voor de ander ronduit hatelijk. Tegenwoordig komt daar ook nog eens de Secret Santa bij zodat we gelukkig niet voor iedereen cadeaus moeten kopen. Op het werk doen we het ook steeds vaker, maar soms lopen de prijzen de spuigaten uit. Dus moeten er dan budgetten vastgelegd worden?

Angst

Zo ontstaat er bij jongeren de angst dat ze door hun collega’s als gierig bestempeld zullen worden. Door limieten op te leggen wat het budget betreft, kan die angst weggenomen worden.

Volgens dokter Ashley Weinberg kan een limiet een oplossing zijn. Zij is een psychologe aan de universiteit van Salford in Manchester. Kantoren moeten volgens haar inderdaad een limiet opleggen voor de Secret Santa.

Kerst
Pixabay

De opmerkingen van Weinberg zijn gebaseerd op een survey waarbij een derde van de ondervraagde Millennials de traditie van de Secret Santa liever zagen verdwijnen.

De studie werd uitgevoerd door Jobsite. Dat is een Britse website die mensen aan werk helpt (zoals Jobat in België). De studie toonde aan dat jonge werknemers meer uitgeven aan het event, dan dat ze daadwerkelijk kunnen (26 procent). Anderen kunnen zich raar bekeken voelen door het budget dat ze besteedden aan een cadeau (17 procent).

Richtlijnen

Volgens Weinberg zou het helpen om werknemers richtlijnen te geven. Op die manier zal de druk voor een cadeau ook verminderen. “Het zou mensen duidelijkheid geven als ze richtlijnen hebben. Een soort van grens, waardoor die psychologische verwachtingen een beetje naar beneden kunnen. Bedrijven kunnen daarin helpen door te zeggen dat er een bepaald bedrag vooropgesteld is, dat een richtlijn is”, vertelt Weinberg aan Jobsite.

Het belangrijkste wat je moet onthouden aan een Secret Santa is dat je het doet voor het plezier. Bij ons zijn er vaak wel al budgetten die vastliggen voor het event. Maar cadeaus zijn niet het belangrijkste van zo’n samenkomst met collega’s. Er zijn met elkaar en gezellig babbelen, is het belangrijkste. Vandaar dat Secret Santa in het leven is geroepen in het bedrijfsleven in de eerste plaats.

Wees dus niet verzuurd als je een cadeau krijgt van je collega dat je niet helemaal aanstaat. Want jij zou diezelfde reactie ook niet leuk vinden wanneer je jouw cadeau afgeeft aan een collega.

Gesponsorde artikelen