Seks is ineens een pak gevaarlijker geworden. Zelfs orale. Dit is waarom

Gonorroe, één van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen, is binnenkort niet meer behandelbaar. De bacterie die de ziekte veroorzaakt, is resistent aan het worden tegen antibiotica. Slecht nieuws, want gonorroe is niet alleen overdraagbaar door genitaal contact, maar ook via orale seks. Dat laatste is blijkbaar de reden waarom de bacterie zo snel resistent aan het worden is.

Deskundigen van de WHO hebben het over een “zeer ernstige situatie”. Er zijn al gevallen van onbehandelbare gonorroe opgedoken in Japan, Frankrijk en Spanje. Volgens de wetenschappers is “het een kwestie van tijd” tot antibiotica die nu dienen als laatste redmiddel niet meer effectief zijn tegen de resistente stammen.

De jongste jaren stelden artsen al vast dat de meest gebruikte antibiotica wereldwijd bij gonorroe-besmettingen, ciprofloxacine en azithromycine, niet meer “aansloegen”. Ook de laatste redmiddelen bij de behandeling van resistente gonorroe, cefalosporines, werden steeds minder effectief. In vijftig landen is ondertussen al resistentie tegen die antibiotica vastgesteld.

Gonorroe is een hele slimme bacterie hebben de wetenschappers ontdekt. Elke keer dat je een nieuw type antibioticum introduceert, ontwikkelt deze bacterie er weerstand tegen. Dat lijkt vooral te gebeuren in de keel, en zou bovendien het gevolg zijn van het feit dat we te veel antibiotica gebruiken om bijvoorbeeld keelontstekingen te behandelen.

Grimmig

De WHO schat dat jaarlijks 78 miljoen mensen wereldwijd de soa oplopen. Gonorroe kan worden overgebracht door besmetting via de genitaliën, de anus en de keel. Bij verschillende van hen is vastgesteld dat ze een gonorroestam hebben waartegen de bekende antibiotica niet opgewassen zijn. Dat zijn gevallen waaruit de besmetting van anderen voort kan komen. Het kan worden doorgegeven”, aldus de WHO-specialist.

De directeur van het Global Antibiotic Research en Development Partnership (GARDP), Manica Balasegaram, noemt de huidige situatie “grimmig” en spreekt van een “dringende behoefte” aan nieuwe antibiotica. Momenteel worden er echter maar drie potentiële geneesmiddelen voor gonorroe ontwikkeld, en er zijn geen nog geen garanties dat die zullen werken.

Druiper

Gonorroe, beter bekend als druiper, zorgt meestal voor felle pijn bij het plassen en overvloedige, geelgroene afscheiding uit de penis: de ‘druiper’. Mannen hebben in 90% van de gevallen klachten. In de meeste gevallen verschijnen de symptomen een dag of twee na de besmetting. Veel voorkomende klachten zijn overvloedige, geelgroene afscheiding uit de penis (druiper), hevige pijn tijdens het plassen, bloedverlies uit de penis, pijnlijke stoelgang of een gewijzigd stoelgangpatroon na anale seks en amandelonsteking na orale seks.

Vrouwen hebben meestal geen of weinig duidelijke klachten. Mogelijke symptomen zijn vaginale afscheiding met etterig groen vocht, bloedverlies na penetratie, pijn tijdens het vrijen, veranderd menstruatiepatroon of tussentijds bloedverlies en amandelonsteking na orale seks.

Vooral gevaarlijk voor vrouwen

Wanneer gonorroe niet wordt behandeld, kunnen vooral bij vrouwen de gevolgen ernstig zijn. Het kan leiden tot een ontsteking van de baarmoeder of verkleving van de eileiders (PID) en blijvende vruchtbaarheidsproblemen.

Gonorroe is zeer besmettelijk. Artsen gaan er daarom van uit dat je sekspartner(s) van de laatste zes weken ook besmet zijn en mee moeten worden behandeld. Zelfs als ze geen symptomen hebben. Dat is belangrijk om nieuwe besmettingen te voorkomen. Anders kun je ook zelf opnieuw worden besmet.

Gonorroe wordt doorgegeven door vaginale, anale of orale seks. De beste manier om je tegen gonorroe te beschermen is een condoom te gebruiken bij elk seksueel contact. Daardoor ben je bijna volledig beschermd tegen een besmetting.

Meer
Lees meer...