Left Right
scrollTop top

Seksisme bij Google: auteur van anti-diversiteitsmanifest is ontslagen


Seksisme bij Google: auteur van anti-diversiteitsmanifest is ontslagen

De Google-programmeur die vrijdag een anti-diversiteitsmanifest publiceerde, is gisteren ontslagen. In het 10 pagina’s lange document gaf hij kritiek op de diversiteitsprogramma’s van Google en de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen die, volgens hem, deels de onderrepresentatie van vrouwen op de Google-werkvloer zou kunnen verklaren. 

Vrijdag publiceerde de Google-programmeur James Damore zijn anti-diversiteitsmanifest “Google’s Ideological Echo Chamber” van 10 pagina’s waarin hij zijn ongenoegen uitdrukte tegenover de diversiteitsprogramma’s van Google. De senior software ingenieur had het ook over de kloof tussen mannen en vrouwen. “Ik wil alleen maar zeggen dat biologie de oorzaak is van de verschillen in voorkeuren en kwaliteiten tussen mannen en vrouwen en dat die genderverschillen wel eens deels zouden kunnen verklaren waarom niet meer vrouwen in technische of in leidende functies willen werken.” De man is nu ontslagen.

“Diversiteitsprogramma’s zijn discriminerend”

Volgens de auteur is de loonkloof tussen mannen en vrouwen niet alleen een gevolg van seksisme op de werkvloer: “vrouwen vinden coding gewoon minder leuk omdat ze meer dan mannen geïnteresseerd zijn in mensen en esthetica.” Over de “gepolitiseerde” programma’s die Google organiseert voor vrouwen, is hij duidelijk: “Deze discriminerende praktijken zijn oneerlijk en zaaien verdeeldheid.”

Hij maakt ook duidelijk dat, volgens hem, er een politieke overtuiging verborgen zit in die programma’s: “Ze zijn in hoge mate gepolitiseerd wat niet-progressieven nog meer doet vervreemden.” Het is duidelijk dat Damore zich ongehoord voelt bij Google, volgens hem een links bedrijf. In zijn manifest probeert hij duidelijk te maken dat de politieke overtuiging van Google die aan de basis van hun vrouwvriendelijk beleid ligt, moet veranderen. “Googles linkse bias heeft een politiek correcte monocultuur gemaakt die zichzelf rechthoudt door andersdenkende de mond te snoeren.”

Gelijkgezinde Googlers

Niet alleen Damore had commentaar op het diversiteitsbeleid. In het reactieveld onderaan het document beaamden andere mannelijke Googlers de verontwaardiging van de programmeur. Op sociale media reageerden andere Google-medewerkers dan weer geschokt op de uitspraken van Damore. Ze riepen hun bazen tot de orde. Googles ‘Vice president van diversiteit, integriteit en governance’ Danielle Brown stuurde meteen een email naar alle Google-medewerkers: “De foutieve veronderstellingen over het vrouwelijk geslacht zijn niet het standpunt dat ik of dit bedrijf ondersteun, promoot of aanmoedig.”

Vrijdag gedeeld, maandag ontslagen

Gisteren werd Damore ontslagen, net nadat Google-CEO Sundar Pichai een memo uitstuurde naar het hele bedrijf. In die memo noemt hij het standpunt dat de schrijver inneemt “niet ok”. “Delen van het manifest schenden onze gedragsregels en gaan over de schreef door schadelijke genderstereotypen voor te stellen op onze werkplaats.” Maar hij begrijpt ook de mening van Damore over “de monocultuur van politiek correcte linksgezinden”. Volgens Damore moet je als conservatieve Googler “in de kast blijven om vijandigheid te vermijden.” Ook dat vindt Pichai niet oké: “Er zijn medewerkers die zich afvragen of ze hun standpunten veilig kunnen uitdrukken op het werk (vooral die met een minoriteitsstandpunt). Zij voelen zich ook bedreigd en ook dat is niet ok.” Nu de bewuste programmeur ontslagen is, zal er ongetwijfeld nog gepraat worden over seksisme bij Google. In 2016 werden slechts 20% van Google’s tech-functies ingevuld door vrouwen, 6% minder dan het nationale Amerikaans gemiddelde van 26%.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…