Left Right
scrollTop top

Selfies nemen is levensgevaarlijk: al minstens 250 selfiedoden geteld


Selfies nemen is levensgevaarlijk: al minstens 250 selfiedoden geteld

Een selfie nemen kan je je leven kosten, da’s de conclusie van een onderzoek uit India dat alle doden door selfies geteld en gecatalogiseerd heeft. Het ziet er niet goed uit: de laatste jaren werden al minstens 250 slachtoffers van de selfie geteld.

Niets zegt vakantie als de perfecte selfie met je beste vriendinnen of je lief, maar je let best een beetje op hoe je dat doet. Want je Instagram mag dan wel populair worden als je spectaculaire selfies neemt, wij zouden toch opletten met hoe je dat doet.

Verdrinken en verbranden

Een nieuwe studie door onderzoekers van het New Delhi All India Institute of Medical Sciences heeft letterlijk honderden mediaberichten bestudeerd waarin mensen om het leven komen door het nemen van een selfie. Ze verdronken, zaten vast in een voertuig, vielen van een grote hoogte, verbrandden of kwamen op een andere manier om het leven terwijl ze een selfie aan het nemen waren.

Volgens de studie, die gepubliceerd werd in het Journal of Family Medicine and Primary Care, gingen er tussen 2011 en 2017 zo’n 259 mensen dood terwijl ze een selfie aan het nemen waren. Opgelet, dat zijn natuurlijk niet de enigen, dat zijn wel de enigen die spectaculair genoeg waren om door de media opgepikt te worden. Wie gewoon de straat overstak terwijl ie een selfie nam, zit dus niet in de statistieken.

De onderzoekers deelden de resultaten in in bepaalde categorieën. De meest voorkomende doodsoorzaak is verdrinking, maar er waren ook veel doden door transport. Treinen, boten en auto’s zijn daarbij de meest voorkomende. Vallen en vuur zijn ook twee oorzaken die regelmatig terugkwamen. Minder vaak terugkomend zijn dood door elektrocutie, geweren en dieren.

Selfies zijn zelfs dodelijker dan haaien.

Niet zwemmen

“De meest voorkomende verdrinkingsincidenten zijn: weggewassen worden door golven aan het strand, kapseizende boten tijdens het roeien en selfies nemen in het water terwijl het subject niet kan zwemmen”, klinkt het in het zonderzoek. “Ook waarschuwingen negeren en daardoor verdrinken, komt vaak voor. Bij transportgerelateerde selfiedoden zijn er veel mensen die een foto nemen voor een rijdende trein en de snelheid verkeerd inschatten”, zeggen de researchers.

Nu klinkt het alsof je eigenlijk vooral je logisch denken moet uitschakelen als je wil sterven aan selfie, maar niets is minder waar. Want van de 259 doden zijn er een groot aantal die risicovol gedrag vertoonden, maar minstens 69 onder hen deden dat niet. Daar kan toeval een factor spelen.

Mannen nemen meer risico’s

Wat geen toeval lijkt, is dat mannen véél vaker sterven tijdens het nemen van een selfie dan vrouwen, ze doen dat ook in risicovollere omstandigheden. Eén derde van de slachtoffers is vrouw. In India vallen dan weer het meest aantal doden, gevolgd door Rusland (daar was er zelfs een behoorlijk grappige sensibiliseringscampagne over) en de Verenigde Staten. Die laatste mag het meest aantal selfiedoden met een geweer op zijn conto schrijven.

“Selfiedoden zijn een probleem geworden”, zegt hoofdschrijver Agam Bansal aan The Washington Post. “Als je gewoon naast een beroemdheid staat, dat is geen probleem. Maar als je ook nog eens risico’s gaat nemen, dan wordt het gevaarlijk”, zegt hij niet geheel onlogisch. De laatste jaren zijn er ook steeds meer selfiedoden, het probleem wordt dus erger, niet beter.

Ook in België moest Infrabel campagne voeren om niet op de sporen te gaan staan voor een selfie.

Toerisme

Steeds meer toeristische trekpleisters hebben dan ook plekken waar je makkelijk selfies kan nemen en compenseren daarmee voor plaatsen waar een selfieverbod geldt. Zo mag je op Macchu Picchu zeker foto’s nemen, maar is de hogergelegen Huayna Picchu (in essentie een berg die je nog moet beklimmen) volledig selfievrij. De oorzaak voor dat verbod laat zich raden: een aantal klimmers stierven toen ze de perfecte selfie wilden nemen van de top van de berg.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810