Sennek strandt in aartsmoeilijke halve finale van het Eurovisiesongfestival

Sennek strandt in aartsmoeilijke halve finale van het Eurovisiesongfestival

Het Eurovisiesongfestival zit erop voor ons land. Sennek werd genekt door een moeilijke en luide halve finale. De Belgische zette een puike prestatie neer van haar nummer ‘A Matter Of Time’ maar kon dus geen ticket voor de finale van zaterdag in de wacht slepen. 

De eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival zit erop. Het was een moeilijke eerste finale waarin veel topfavorieten het tegen elkaar opnamen. En die halve finale bleek toch een graad te moeilijk voor onze Sennek die er niet in slaagde om bij de eerste tien landen te geraken. België strandt zo voor de eerste keer in vier jaar in de halve finale van het Eurovisiesongfestival.

Moeilijke halve finale

België werd in januari geloot in de eerste halve finale en dat bleek al snel een vergiftigd geschenk. Niet alleen zijn er in de eerste halve finale meer deelnemers dan in de tweede, maar vanaf de nummers bekend werden gemaakt, werd duidelijk dat veel favorieten in deze halve finale zaten. Israël, Tsjechië, Estland en Bulgarije schoten meteen omhoog bij de bekendmaking van hun nummers en worden nu nog steeds getipt als mogelijke winnaars van het Eurovisiesongfestival.

Daardoor stond er de 28-jarige Laura Groeseneken voor een aartsmoeilijke opdracht. Want in deze halve finale werd er uiteindelijk met veertien landen gestreden voor vijf tickets omdat je er zeker van kon zijn dat favorieten Israël, Tsjechië, Estland en Bulgarije naar de finale zouden gaan. Maar ook Cyprus dat sinds het begin van de repetities in Lissabon naar de eerste plaats is gestegen bij de bookmakers was een zekerheid voor een finaleticket.

Eurovision Song Contest

België strandt in halve finale

Het was geen makkelijke opgave en het bleek dan ook te moeilijk voor onze Sennek om zich te plaatsen voor de finale. De bombastische nummers en bijhorende acts van onder andere Israël, Tsjechië en Cyprus maakten het moeilijk voor een ingetogen nummer als A Matter Of Time om impact te maken op het Eurovisiepodium. Laura bracht haar nummer, net als in de juryfinale, vol overgave en er valt haar dus niets te verwijten. De concurrentie was bikkelhard en ons land had simpelweg pech met de loting.

Het Eurovisie-avontuur van Laura Groeseneken eindigt dus hier. Of we de finale nipt gemist hebben, is nog niet geweten. De punten van de halve finale worden namelijk pas na de finale op zaterdag bekend gemaakt om verdere beïnvloeding tegen te gaan.

Eurovision Song Contest

Toch Belgen in de finale

Maar het vertrek van Sennek betekent niet dat er geen Belgen in de finale te zien zullen zijn. Zo kunnen we SuRie van het Verenigd Koninkrijk eigenlijk zien als een halve Belgische. SuRie was namelijk backing vocal bij zowel Loïc Nottet in 2015 als bij Blanche vorig jaar. Het Verenigd Koninkrijk maakt deel uit van de Big 5, de vijf landen die het meeste geld investeren in de EBU. Hierdoor is het Verenigd Koninkrijk net als Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië automatisch geplaatst voor de finale.

Eurovision Song Contest

En alsof dat nog niet genoeg was, is er nog een kans op Belgen in de finale. Waylon, de inzending van Nederland heeft voor zijn act namelijk beroep gedaan op Belgische dansers. Zij zullen te zien zijn als een band, maar ook een dansje placeren. Waylon zal in de tweede halve finale proberen om een ticket voor de finale in de wacht te slepen. In die halve finale zullen wij echter niet kunnen stemmen, dus moeten we vooral hopen dat de landen van die halve finale dat wel massaal doen.

Eurovision Song Contest

Deze landen zien we terug in de finale

  1. Oostenrijk
  2. Estland
  3. Cyprus
  4. Litouwen
  5. Israël
  6. Tsjechië
  7. Bulgarije
  8. Albanië
  9. Finland
  10. Ierland

Wil je Lissabon en de arena van het Eurovisiesongfestival ook eens in het echt zien? Boek dan hier je reis.

Gesponsorde artikelen