Left Right
scrollTop top

Sepp Blatter is een idioot. Hier is het bewijs:


Sepp Blatter is een idioot. Hier is het bewijs:

Sepp Blatter liet zich in gisteren tijdens het FIFA-congres aan de vooravond van het WK in Brazilië het volgende ontvallen: “Ik vraag me af of voetbal ooit op een andere planeet wordt gespeeld? Waarom niet? Dan zouden we niet alleen een WK hebben maar ook een interplanetaire competitie. Waarom niet?” Wel, Sepp:

1. 189.258.854.400.000

Dat is niet het aantal dollars dat op de rekening van Blatter of FIFA staat, wel de afstand in kilometers tot Gliese 581 g, de tot nu beste kandidaat voor een leefbare, aardachtige planeet. Het zou met onze huidige ruimtetuigen 432.000 jaar duren om de heenmatch te gaan spelen, en uiteraard nog eens 432.000 jaar om de terugwedstrijd te gaan afwerken.

2. Met andere woorden

Het zal dus anders moeten. Laten we even ervan uitgaan dat we er zouden in slagen de competitie binnen ons eigen zonnestelsel te houden. Dat wordt dan een competitie met acht: Mercurius, Mars, Venus, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Aarde. Laten we er uit sympathie ook onze maan nog bijnemen.

3. De maan

Amper 405.000 kilometer ver weg én we zijn daar al geweest. Er zijn echter enkele problemen. De zwaartekracht om te beginnen. Die is zes keer kleiner dan op aarde. Wat is de oplossing? De bal zes keer zwaarder maken? Het terrein zes keer groter? Dat laatste biedt perspectief: reclameborden die zes keer groter zijn, zes keer meer geld voor FIFA!

4. Mars

Het probleem met Mars is al een beetje de verplaatsing: zes maanden om er te geraken. Dat zijn gigantisch veel kaartspelletjes in de spelersbus aan boord van het ruimteschip. Plus: we gaan die match daar als aarde altijd verliezen. Want zo’n lange ruimtereis in verminderde zwaartekracht veroorzaakt osteoporose en verlies aan spiermassa.

5. Venus

Is ongeveer even groot als onze planeet, en heeft dus ongeveer dezelfde zwaartekracht. Het heeft nog een atmosfeer ook. Alleen: de bal zou smelten. Dat zit zo: het oppervlakte van Venus is een griezelig zootje van sulfur en het is er twee keer warmer dan in een pizza-oven: 400 graden. Als het regent op Venus, dan regent het zwavelzuur. 

6. Jupiter

Op Jupiter – met wat geluk geraak je er in twee jaar – is de zwaartekracht 2,5 keer groter dan op onze planeet. Of: tegen een bal sjotten is ongeveer als tegen een blok beton stampen. Bovendien heeft Jupiter hetzelfde probleem als:

7. Saturnus, Uranus en Neptunus

Allemaal planeten waar je zelfs geen voetbalveld zou kunnen maken want het oppervlakte is niet echt solide. Het varieert een beetje van gas tot iets wat op vloeibaar kwik lijkt, naargelang de planeet. Op Saturnus is het bovendien constant -178 graden en het ligt acht keer verder van de aarde dan wij van de zon zitten. Uranus is nog kouder en de atmosfeer bestaat uit bevroren gas. Neptunus is helemaal out of reach.

8. Europa en Io

De twee manen van Jupiter lijken op het eerste gezicht interessanter. Europa is een onstabiele ijswereld. En Io is de meest vulkanische plek in ons zonnestelsel, in een constante staat van uitbarsting.

Conclusie: de kans dat er ooit een interplanetaire competitie komt is even klein als het ego van Sepp Blatter groot is.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539