Left Right
scrollTop top

Serie om dit weekend te bingewatchen: ‘ZeroZeroZero’, alle aspecten van de internationale cocaïnehandel in kaart gebracht in een ongelooflijk spannende reeks


© Sky Italia & Sky Studios

ZeroZeroZero is de nieuwe prestigereeks van de makers van Gomorra en de beste misdaadreeks die we in tijden zagen. In deze Italiaans-Amerikaanse samenwerking worden de fabrikant, leverancier én de koerier in de cocaïnehandel gevolgd.

Sinds Roberto Saviano in 2006 zijn boek Gomorra uitbracht, heeft de onderzoeksjournalist en essayist openlijk de strijd aangebonden met de georganiseerde misdaad. Na de release van zijn boek volgden vele dreigbrieven en rare telefoontjes en vandaag leeft Saviano nog altijd ondergedoken. Maar zijn strijdlust is er niet om verminderd.

De nieuwste adaptatie van zijn werk heet ZeroZeroZero, gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2013. Daarin worden alle aspecten van de internationale cocaïnehandel in kaart gebracht. De serie doet hetzelfde, maar gebruikt hiervoor wel een volledig fictief verhaal. Daarin staat de Amerikaanse familie Lynewood centraal (we herkennen Gabriel Byrne, Andrea Riseborough en Dane DeHaan) die via hun familiebedrijf in containervervoer een drugdeal verzorgen tussen de Mexicaanse leveranciers en de kopers, de maffia in Calabrië (de ‘Ndrangheta) waar net een machtsstrijd binnen de familie plaatsvindt. De drie verhalen worden apart verteld en kruisen elkaar occasioneel.

Sky Italia & Sky Studios

Het is de zoveelste recente reeks die rond drugs draait, na onder andere Narcos, Narcos: Mexico, Ozark en White Lines. Maar ZeroZeroZero overstijgt al die reeksen, net omdat ze een totaalbeeld probeert te geven van een industrie waarin héél veel geld omgaat.

Sky Italia & Sky Studios

“Belangrijkheid is een illusie van de mens” wordt ergens gezegd. Oftewel: niemand is onvervangbaar. Wie je iets kan geven, krijgt respect. Wie respect krijgt, blijft leven. Wie dat respect echter verliest, krijgt een kogel in z’n kop en wordt aan de varkens gevoerd. Een andere tijdelijke pion zal dan z’n plaats innemen. De boodschap is duidelijk: niemand is onvervangbaar.

Sky Italia & Sky Studios

Als dat allemaal wat zwaar klinkt, weet dan dat Stefano Solima een ervaren verhalenverteller is, zowel met pen als met camera. Het was ook hij die Gomorra: La Serie inblikte en de film Suburra tot een succes maakte. Ook in ZeroZeroZero zijn de schietpartijen goed te volgen, de autoachtervolgingen spectaculair en de executies origineel. Het geheel aan verhalen is overigens niet-lineair in elkaar verweven waardoor er ook nog ruimte wordt gelaten voor verrassing. Reken daar nog de opvallende, maar sfeervolle en erg knappe soundtrack van de Schotse band Mogwai bij en ZeroZeroZero is één van de beste misdaadseries die we dit jaar al gezien hebben.

ZeroZeroZero is nu te bekijken via Lumiereseries.com.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…