Serie om deze week te bingewatchen: ‘WHAT/IF’ is sensueel en spannend met een zinderende Renée Zellweger

Wat als je een voorstel krijgt dat moeilijk ligt om te weigeren? Een voorstel dat je leven kan veranderen, maar waarvan de consequenties moeilijk te overzien zijn? In WHAT/IF etaleert een gestoorde Renée Zellweger haar acteertalent. Sensueel, opzwepend en vooral reuzespannend: WHAT/IF is een bingewatchserie de naam waardig.

WHAT/IF: wat als je leven voorgoed verandert omdat je een voorstel aanneemt dat gevaarlijk en glorieus is? Dat is het uitgangspunt van de tiendelige serie die Netflix in mei op onze schermen toverde. Een goede vraag: WHAT/IF laat Lisa Donovan (Jane Levy), die de knowhow maar niet de financiën heeft om genetische kanker te genezen, een deal sluiten met de duivel. In ruil voor een nacht met Donovans man, zal zakenmagnate Anne Montgomery haar product lanceren. Na even nadenken gaan Lisa en haar man Sean op het voorstel in, maar de gevolgen blijken niet te overzien. Want Lisa blijkt een echte psychopate te zijn.

In WHAT/IF leren we de ambitieuze Lisa Donovan en haar team en familie kennen. Ze is al even getrouwd met voormalige voetballer en flik Sean. Lisa heeft ook een tragisch verleden, wat haar experimenten vooruitduwt: een overleden adoptiezusje, een moeder die gestorven is bij een brand. Maar haar bedrijf loopt verlies: na een laatste wanhopige verkoopronde bij farmabedrijven komt Anne Montgomery op haar radar.

Lisa Montgomery

WHAT/IF heeft een hoog soapgehalte, ondanks zijn korte runtime: maar op tien afleveringen levert Netflix wel veel intriges. Anne Montgomery blijkt niet de duivel zelf te zijn, maar draagt haar eigen geheimen mee. Ook de broer van Lisa heeft een geheim dat koste wat kost verborgen moet blijven. En zelfs de trouwe Sean en zijn beste vrienden hebben problemen die het licht niet mogen zien. Lisa komt steeds meer alleen te staan en moet haar eigen bedrijf, haar familie en zichzelf redden terwijl ze Anne Montgomery haar onmogelijke plannen dwarsboomt.

Waarom je zeker naar WHAT/IF moet kijken

WHAT/IF heeft weinig te maken met het echte leven, of toch niet het echte leven zoals het bij ons thuis is. Maar het is er wel eentje waar je na de eerste aflevering aan vasthangt. Daarnaast zijn er een aantal nevenpersonages wiens verhaal je graag wil volgen, zoals in een standaardsoap. Maar WHAT/IF is toch vooral een thriller waardoor je vooral wil weten wat nu eigenlijk het plan van evil mastermind Anne Montgomery is.

Daarnaast is het verfrissend om Renée Zellweger nog eens in een goede rol te zien. Haar Anne Montgomery is lekker over the top: meer Blair Waldorf dan Cruella DeVille in Fifty Shades of F*cked Up. Is het een guilty pleasure? Ja absoluut, maar dat wil niet zeggen dat je er geen heerlijk weekend mee kan verdoen.

Acteurs om naar uit te kijken

Anne Montgomery – Renée Zellweger

Netflix

De vrouwelijke Christian Grey, maar dan met een plan om de arme Lisa Donovan volledig ten gronde te richten. Zellweger heeft natuurlijk nog steeds Bridget Jones aan zich hangen, maar haar acteerprestaties (en, toegegeven, wat plastische chirurgie) laten haar volledig versmelten met Anne Montgomery.

Montgomery straalt sexappeal en zelfvertrouwen uit: de zakenvrouw is honderd procent charisma en dreiging. Is het altijd even geloofwaardig: dat bepaal je zelf. WHAT/IF vraagt een zekere immersie, maar binnen die verhaallijn is Montgomery een rol om van te smullen. Misschien is het het contrast met Bridget Jones, maar de rol van Anne Montgomery toont tenminste dat Zellweger kan acteren.

Marcos Ruiz – Juan Castano

Marcos is het broertje van Lisa Donovan, ons hoofdpersonage. De ietwat stijve Ruiz en zijn flamboyante lief komen in een driehoeksrelatie terecht. Hoewel de relatie van Marcos en Lionel soms wat cliché in beeld wordt gebracht, zijn ze tenminste echt verliefd op elkaar. Castano brengt Marcos ook mooi in beeld: liefdevol, gebukt onder een gigantisch schuldgevoel en net voldoende terughoudend om geloofwaardig te zijn.

Marcos en Lionel lijken nevenpersonages in het grote verhaal, maar eigenlijk geven ze Lisa een drijfveer. Tegelijk zorgen ze voor een menselijke kant in een verhaal vol mensen die met vreemde motieven lijken te zitten.

Bingewatchen want …

WHAT/IF is een serie met een hoog sexappeal en voldoende grote vraagtekens om je een weekend lang bezig te houden. Met tien afleveringen is het verhaal van Anne Montgomery en Lisa Donovan zowat verteld, maar de volgende reeks zal, als die er komt, een ander blik personages opentrekken.

Wij zijn vooral gevallen voor de gruwelijk geweldige Zellweger, de opzet van het verhaal en het feit dat tv-maker Mike Kelley de personages tot het uiterste drijft. Kort gezegd: je wil absoluut meer.

Toch liever iets anders? Kijk hier naar de 50 beste series op Netflix!

Gesponsorde artikelen