Serie om dit weekend te bingewatchen: Designated Survivor, wat als je plots president VS bent na aanslag op regering?

Serie om dit weekend te bingewatchen: Designated Survivor, wat als je plots president VS bent na aanslag op regering?

Het eerste lenteweekend met terrasjesweer van het jaar, maar gelukkig gaat de zon snel genoeg onder om ’s avonds weer knus naar een serie te kijken. En omdat er nu eenmaal te veel bestaan om op te noemen, kiezen wij elk weekend één reeks uit die je moet gezien hebben. Een nieuwe serie, een trending serie of een pareltje uit de oude doos. Deze week: ‘Designated Survivor’, een topper uit het najaar die deze week aan een verlengd eerste seizoen begonnen is.

Eén van de verrassingen van het najaar onder de tv-series was Designated Survivor. Tien afleveringen zijn er gemaakt, maar door het grote succes is het eerste seizoen meteen verlengd. Doorgaans heet dat dan het tweede seizoen, maar tegenwoordig spreken ze graag van een mid-season break. Dus zien we volgende week gewoon aflevering elf van dat eerste seizoen.

Aanslag op Capitool

Het beginpunt van deze reeks is een jaarlijks moment dat de Verenigde Staten nog maar enkele weken geleden hebben meegemaakt. President Donald Trump gaf in het Capitool zijn State of the Union. Een gebeuren waar de hele regering bij is. Wat je misschien niet wist is dat één regeringslid ergens op een veilige afstand de toespraak via televisie zat te volgen. Dat is een standaard procedure. Als er dan een aanslag wordt gepleegd op het Capitool, en de hele regering daarbij om het leven komt, is er tenminste één regeringslid dat overblijft om meteen de eed als de nieuwe president af te leggen, en zo te voorkomen dat de VS in chaos vervalt.

En dat is precies wat er in Designated Survivor gebeurt. De serie grijpt je meteen naar de keel wanneer Tom Kirkman uit het raam kijkt en in de verte een vuurbol ziet opstijgen op de plaats waar enkele seconden eerder het Capitool nog stond. Veel tijd om te beseffen wat er gebeurd is, heeft hij niet. De veiligheidsagenten begeleiden hem naar buiten en in de auto op weg naar het Witte Huis krijgt hij het nieuws dat er geen overlevenden zijn. “Sir, you are now the president of the United States.”

Meer is niet nodig om ons helemaal in het verhaal mee te zuigen. De eerste aflevering is voorbij voordat je het weet. Ook later zijn er nog een paar verrassende gebeurtenissen, maar het is toch mede dankzij de sterke cast dat Designated Survivor gewoon blijft boeien. De hoofdrolspeler heeft al een pak bekende titels achter z’n naam staan: Kiefer Sutherland. Al zijn we hem in z’n rol niet echt gewend, want waar hij in 24 een actieheld speelt, is hij nu een brave huisvader geworden voor wie zelfs de politiek te hard lijkt.

3 personages om te zien:

1. Tom Kirkman (Kiefer Sutherland)

Officieel was hij de minister van Wonen en Ontwikkeling, niet de meest opvallende titel in de regering. Kirkman is geen Democraat of Republikein, maar is onafhankelijk opgekomen. Hij is een zeer plichtbewuste, maar ook doodeerlijke man. Je vraagt je heel vaak af wat hij in de politiek is komen zoeken, want iedereen kan zomaar met hem de vloer aanvegen. The Oval Office heeft toch een gunstige invloed op Kirkman, want hoewel hij constant worstelt met de ethiek achter zijn eigen beslissingen, ontdekt hij langzaam maar zeker de eigenschappen die een leider nodig heeft.

Toch blijft het gegeven dat hij nooit tot president verkozen is hem achtervolgen. Als familieman vindt hij het ook niet leuk dat zijn gezin nu plots aandacht van de media krijgt. En dan is er nog het feit dat niets of niemand in de VS veilig is zolang hij de terroristen achter die vreselijke aanslag niet gepakt heeft. De bevolking heeft geen vertrouwen in Kirkman en in de veiligheid. Amerika bloedt en heeft meer dan ooit een sterke president nodig.

2. Emily Rhodes (Italia Ricci)

In tegenstelling tot de gemiddelde Amerikaanse president heeft Kirkman een jong team met ook sterke vrouwen achter zich staan. Al kiest hij dan wel niet voor Emily Rhodes als zijn stafchef, Kirkman beseft dat zij zowat de enige is die hij volledig durft te vertrouwen. Ze werkte al voor de aanslag voor Kirkman en verhuist nu dus mee naar het Witte Huis. Dat hij haar zo graag heeft, hoeft niet te verrassen want ook Emily is iemand die enkel goede bedoelingen heeft. Maar dat neemt niet weg dat ze vaak toch een stapje verder staat dan Kirkman en hem zo een duw in de juiste richting geeft.

Rhodes wordt gespeeld door de knappe Italia Ricci. De laatste jaren heeft ze wel wat rollen in bekende series gekregen, maar Designated Survivor is haar doorbraak bij het brede publiek. Voor de grootste serieverslinders: ze speelde ook even de concurrente van Kara in Supergirl, vooraleer ze in de Silver Banshee veranderde.

3. Aaron Shore (Adan Canto)

De man die ervoor zorgt dat Emily zelf geen stafchef mag zijn. Aaron Shore heeft immers wel de capaciteiten die zowel bij de president als Emily ontbreken. Doorgaans kiest hij voor de optie die Kirkman liever niet wil horen, maar net dat maakt hem als zijn rechterhand zo belangrijk. In afwezigheid van een regering vormt hij samen met Emily het duo dat de president door moeilijke tijden sleurt. Al hangt er ook heel wat mysterie rond dit personage.

Trump zal het niet graag horen, maar met acteur Adan Canto loopt er een Mexicaan in het fictieve Witte Huis. Zijn bekendste rol voor deze serie was die van Paul Torres in het eerste seizoen van The Following. Hij speelde ook Sunspot in de film X-Men: Days of Future Past.

Waarom kijken?

Eén van de belangrijkste redenen waarom Designated Survivor zo’n succes is en het eerste seizoen verlengd werd, is het feit dat Netflix na de eerste aflevering al bekend maakte dat het de reeks wereldwijd zou verspreiden. Daar kan je de eerste tien afleveringen dan ook nu al bekijken. Deze week is het vervolg begonnen en in totaal komen er dit voorjaar nog eens twaalf afleveringen bij.

Als je nog redenen nodig hebt om te kijken, dan beginnen we bij Kiefer Sutherland. Lang geleden was hij een vast gezicht in de actieserie 24. Daarna wou hij liever geen hoofdrol in een serie meer spelen, maar na het lezen van het script kon hij geen ‘neen’ zeggen tegen Designated Survivor. Het verhaal is natuurlijk heel uitdagend en hoewel hij erg onwennig lijkt, ga je al snel hopen dat de Amerikanen na Trump ook eens een echte president als Kirkman zouden verkiezen. Naast Kiefer Sutherland ga je overigens nog meer steengoede acteurs herkennen.

Ideaal voor het hele gezin, want zelfs wie er niet meteen wild van zou worden kan het echt geen slechte reeks vinden

Designated Survivor is een spannende serie waarin ook politieke intriges verweven zitten. Maar in tegenstelling tot House of Cards eisen ze geen hoofdrol op en moet je er ook niet constant je hoofd bij houden. Minstens zo belangrijk is het verhaal van Kirkman en ook het thema van terrorisme. Daarin kunnen we de reeks dan weer best vergelijken met Homeland, maar dan vooral met het eerste seizoen daarvan. Nadien trok de serie ook een minder breed publiek aan.

Dat is de kracht van Designated Survivor in onze ogen: ideaal voor het hele gezin, want zelfs wie er niet meteen wild van zou worden kan het echt geen slechte reeks vinden. En je wil gewoon weten hoe het verder gaat. Vraag dat maar aan iedereen die na de extreem spannende tiende aflevering al maanden nerveus aan het wachten is…

Gesponsorde artikelen