Serie om dit weekend te bingewatchen: Fargo, de meest briljante reeks EVER is terug met derde seizoen

Serie om dit weekend te bingewatchen: Fargo, de meest briljante reeks EVER is terug met derde seizoen

Er zijn tegenwoordig zoveel series dat je tussen de bomen het bos niet meer ziet, maar af en toe springt er eentje magistraal uit. Fargo is zo’n serie, misschien we de beste die wij in jaren gezien hebben. Het eerste seizoen was geniaal, het tweede briljant, en het derde is net begonnen. Reden genoeg om Fargo dit weekend onze serie om te bingewatchen maken. Wees wel gewaarschuwd: je weekend gaat voorbij vliegen, zo goed is Fargo.

Het is moeilijk om serieverslinders te vinden die Fargo geen goede reeks vinden. Nochtans gebeurt er niet zo heel erg veel als je alles op een rijtje zet. Maar waar andere series langdradig worden en snel gaan vervelen, heeft Fargo een soort magische kracht die je aan het scherm gekluisterd houdt. Aan de ene kant zijn het scènes die formidabel in elkaar steken en waar je helemaal in wordt meegezogen. Aan de andere kant weten de scenaristen er altijd voor te zorgen dat er op de juiste momenten iets gebeurt waar je even van moet bekomen.

Gemiddeld sterven er volgens ons meer personages in Fargo dan in Game Of Thrones. Toch zeker in het tweede seizoen van de reeks. Alle series zijn overigens losse verhalen, je hoeft het eerste seizoen dus niet gezien te hebben om het tweede te kunnen volgen. Al is er voor de aandachtige kijkers wel een referentie die de verhalen aan elkaar verbindt.

(Niet) waargebeurd

De scènes zijn doorgaans vrij donker, aangezien de verhalen zich in een afgelegen uithoek van de VS afspelen. Iedere aflevering begint met dezelfde tekst: “This is a true story … At the request of the survivors, the names have been changed. Out of respect for the dead, the rest has been told exactly as it occurred.” Ofwel: “Dit is een waargebeurd verhaal … Uit respect voor de overlevenden zijn de namen veranderd. Uit respect voor de doden wordt de rest verteld zoals het gebeurd is.”

Natuurlijk is dit geen waargebeurd verhaal, maar Fargo creëert wel de hele tijd het gevoel dat je naar de verfilming van een echt verhaal zit te kijken. Al is het soms te gek voor woorden. Wees gerust, je gaat niet constant getuigenissen te horen te krijgen, zoals dat in sommige tv-series vroeger wel eens populair was. Fargo speelt als een verhaal, en de serie doet ook zelden moeilijk met flashbacks of onduidelijke scènes. Juist daardoor word je als kijker voortdurend verrast door wat er gebeurt.

Dubbelrol

Ieder seizoen wordt ook gedragen door beresterke acteurs. In de eerste serie waren het vooral Martin Freeman en Billy Bob Thornton die eruit sprongen. Die eerste was rond die tijd ook te zien in de Hobbit-trilogie. Ook Colin Hanks, de zoon van Tom Hanks, maakte deel uit van de cast. In het tweede seizoen was het dan weer Kirsten Dunst die één van haar beste rollen ooit neerzette. En in de derde reeks, die deze week in Amerika begonnen is, zie je Ewan McGregor in wat als een dubbelrol wordt aangekondigd.

Als je Fargo opzoekt is de kans groot dat je een film uit 1996 tegenkomt. De serie is dan ook gebaseerd op die film van de gebroeders Coen. Maar je hoeft dus niet bang te zijn dat het een lang uitgesmeerde versie van een film is. De verhalen in Fargo kan je alleen maar vertellen aan de hand van een serie, een film zou veel te kort zijn.

3 personages om te zien:

1. Lester Nygaard (Martin Freeman)

De eerste serie vertelt het verhaal van Lester Nygaard, een nogal grijze verzekeringsagent die doorgaans gewillig met z’n voeten laat rammelen. Maar intussen kropt hij die woede op en worden zijn frustraties groter. Hij leeft in een klein stadje, en komt daar oog in oog te staan met de pestkop uit zijn jeugd, die, zoals een leeuw z’n welpjes leert jagen, nu ook zijn zonen leert pesten en Lester als ideale prooi ziet. Daar komen nog eens huwelijksproblemen bij aangezien zijn vrouw z’n zelfbeeld nog dieper wegduwt. En dan slaan plots de stoppen door.

Daarna verandert Lester plots in een soort psychopaat die z’n vuiligheid alleen maar kan oplossen door nog meer vuiligheid te creëren. Al doet hij zichzelf zo lang mogelijk voor als de onschuldige verzekeringsagent die het niet getroffen heeft in z’n leven. En door de gebeurtenissen die eraan vooraf gaan, heb je ook echt de neiging medelijden te hebben met Lester. Dat is ook te danken aan de geniale vertolking door acteur Martin Freeman. We hebben niet het gevoel dat iemand anders deze rol zomaar had kunnen neerzetten.

Naast Freeman is er ook Billy Bob Thornton, die een crimineel speelt en de boel eigenlijk in gang zet. Let op de scène in de wachtkamer van het ziekenhuis waar de twee naast elkaar zitten en één van de eerste conversaties voeren die je nog lang bij gaan blijven. Dat gesprek is het perfecte voorbeeld van hoe Fargo met één scène soms minutenlang kan vullen zonder ook maar één seconde te vervelen. Het lijkt wel alsof Thornton, ofwel Lorne Malvo, de gebeurtenissen als een dominosteentje lanceert.

2. Peggy Blumquist (Kirsten Dunst)

Voor het tweede seizoen ging Fargo plots terug in de tijd, naar 1979. Peggy Blumquist lijkt aanvankelijk niet eens de hoofdrol van de serie te krijgen, maar mede door het hoge aantal dodelijke slachtoffers blijft ze wel als hoofdrolspeler over. Bovendien neemt ze ook het verhaal geleidelijk aan in handen. Het concept is eigenlijk hetzelfde als in het eerste seizoen, en je zou Peggy als de vrouwelijke Lester kunnen zien. Maar haar rol heeft echt wel veel meer om het lijf. Het is op het einde van de eerste aflevering, net wanneer je het niet meer ziet komen, dat haar verhaal een verrassende wending neemt.

Peggy is de echtgenote van Ed Blumquist, maar het wordt al snel duidelijk wie thuis de broeksriem draagt. Ze wordt vertolkt door Kirsten Dunst, en als je dat niet weet ga je het misschien niet snel door hebben. Haar gezicht heeft wel iets vertrouwd, maar je kan Mary-Jane uit Spider-Man in de verste verte niet meer herkennen.

Er zitten overigens nog meer verhaallijnen in dat tweede seizoen, maar de rol die je daarvan het meest bij gaat blijven is die van een mysterieuze indiaan. Je vergeet soms dat die nog ergens rondloopt, waardoor hij plots kan opduiken wanneer je dat niet verwacht. Of hoe Fargo constant met de wetten van voorspelbaarheid speelt. En er komen ook aliens in voor, jawel! Misschien heb je nu het gevoel dat een veelbelovende serie verpest is, maar laat die scènes op je afkomen en je gaat merken dat Fargo zelfs hiermee probleemloos weg geraakt. Ook wij snappen nog altijd niet hoe we dit door de vingers hebben kunnen zien.

3. Emmit & Ray Stussy (Ewan McGregor)

In het derde seizoen zal de meest opmerkelijke acteur zonder twijfel Ewan McGregor zijn. Die speelt zowel Emmit als Ray Stussy. Ook voor Fargo is zo’n dubbelrol weer nieuw terrein dat wordt verkend. Ray wil met zijn vriendin Nikki Swango trouwen. Zij is op borg vrij en het is zijn verantwoordelijkheid om haar in de gaten te houden. Hij klopt bij zijn broer Emmit aan omdat hij geld wil lenen zodat hij een ring kan kopen.

Emmit weigert en zo ontstaat er een ruzie waarbij ook de erfenis van hun vader wordt betrokken. Het moet natuurlijk ergens mis gaan, dus huurt Ray een andere ex-gedetineerde in om te gaan stelen bij z’n broer. Andere rollen in het nieuwe seizoen zijn voor Carrie Coon, Mary Eizabeth Winstead en David Thewlis.

Waarom kijken?

Voor wie de eerste twee seizoenen gezien heeft is het een domme vraag waarom we naar het derde moeten kijken. We krijgen dat seizoen overigens ook parallel met de VS te zien, aangezien de afleveringen meteen op Netflix verschijnen. Daar kan je uiteraard eveneens de eerste twee seizoenen, van telkens tien afleveringen, volledig bekijken. Als je fan bent van sterke HBO-reeksen zoals True Detective moet je zeker Fargo gezien hebben. Neem de verplichte portie overbodig naakt uit die series weg en voeg er een nog sterker scenario aan toe, en dan zit je op het hoge niveau waar wij Fargo situeren.

De sequel is vaak niet zo goed als het eerste deel, maar dat is in Fargo absoluut niet waar. Juist daarom denken we dat het derde seizoen nog beter gaat worden. Ook nu zouden er links met de andere verhalen kunnen zijn, dus we gaan onze ogen goed open houden.

En als je toch nog met twijfels zit, wacht dan tot je de fantastische soundtrack van Fargo hoort. Alleen daarvoor blijf je netjes zitten tot de aftiteling voorbij is gekomen. En omdat je nog aan het bekomen bent, want dat is soms echt wel nodig. Sowieso één van de meest briljante reeksen die we in deze rubriek al besproken hebben.

Gesponsorde artikelen