Serie om dit weekend te bingewatchen: Travelers, want tijdreizen is altijd goed voor een verslavende serie

Stel je voor dat je beste vriend of vriendin zich plots anders begint te gedragen. Je hebt er het raden naar waarom, maar in werkelijkheid blijkt hij of zij overleden te zijn. Het lichaam is ingenomen door een tijdreiziger uit de toekomst die uiteraard de informatie had op welk moment de persoon in kwestie zou sterven. Klinkt dat al intrigerend? Dan weet je dat ‘Travelers’ een serie is die je zonder moeite dit weekend zou kunnen bingewatchen.

Netflix maakt tegenwoordig al lang veel meer goede series dan House Of Cards en Orange Is The New Black. En zo gebeurt het wel eens dat een reeks zomaar door de mazen van het net kan glippen en in die enorme catalogus verloren kan lopen. Zo is Travelers vast een reeks die heel wat kijkers per toeval tegenkomen, tenzij je Netflix intussen wel hebt duidelijk gemaakt dat je een echte sci-fi-freak bent. Travelers is een coproductie van Netflix en het Canadese Showcase. En je weet intussen misschien al dat die Canadezen vaak goede televisie maken. Enkele maanden geleden heeft Netflix al een tweede seizoen besteld.

Mensen zien sterven

Natuurlijk hebben we het intussen wel gezien wat tijdreizen betreft. Dé serie op dat vlak is Doctor Who, maar Travelers wil het thema toch van een serieuzere kant belichten. Dan heb je een extra gegeven nodig, en de serie slaagt erin om vanaf de eerste aflevering een bijzondere sfeer te creëren. De eerste tien tot twintig minuten zie je alleen maar mensen sterven. Klinkt luguber, en dat is het ook als je geen uitleg krijgt. Wil je totaal nog niet weten wat er gebeurt, sla dan de volgende alinea over.

We zien de situatie vanuit het standpunt van de tijdreizigers uit de toekomst. Zij hebben er mensen uitgepikt waarvan ze weten dat ze op een bepaald ogenblik zullen sterven. Een klok in beeld toont hoe lang de persoon in kwestie nog heeft. Je ziet dus de laatste minuut uit het leven van iemand wegtikken. Daarna schiet er plots terug leven in de persoon, want die reiziger uit de toekomst heeft onmiddellijk zijn bewustzijn in het lichaam van de overledene gedownload. Ze nemen dus het leven van de overledene over.

Eigenlijk doen ze dus ook niet veel verkeerd. De tijdreizigers nemen enkel lichamen over van mensen die sowieso zouden sterven. Nadien gaan ze de confrontatie met hun omgeving aan, en dat is niet gemakkelijk. Natuurlijk weten ze wel iets over de persoon die ze nu zijn, maar het levert vooral vreemde situaties op. Soms loopt het ook niet helemaal volgens plan. Reizigers komen niet altijd aan, of ze zitten in een lichaam dat ze niet goed gescreend hebben. Zo heeft één van de hoofdpersonages het probleem dat zijn voorganger gestorven is aan een overdosis, en hij dus een lichaam verslaafd aan drugs geërfd heeft.

Dubbelleven

De tijdreizigers leiden dus eigenlijk een dubbelleven, en dat maakt dat er ook wel wat overeenkomsten zijn met de betere spionagereeksen. Het sciencefictiongehalte neemt daardoor na de eerste aflevering dus wel een beetje af. De toekomst moet er bijzonder slecht uitzien, want zoals in gelijkaardige reeksen zijn de agenten vooral teruggestuurd om iets te doen aan oorlog, armoede en andere ellende die de wereld teistert. Aan het hoofd van de missies staat een mysterieuze figuur die The Director heet.

Nog een reden waarom de serie als sciencefiction goed meevalt is het feit dat we de toekomst nooit te zien krijgen. In andere series zoals Continuum en 12 Monkeys reizen we wel af en toe naar de toekomst om te zien hoe de wereld er dan uitziet. In dit geval moeten we het doen met uitspraken van de personages waarmee we tussen de regels door iets kunnen lezen. De reizigers zijn bovendien enkel met hun bewustzijn aanwezig in onze tijd, dus ze kunnen niet lichamelijk over en weer reizen. Wie zegt trouwens dat die toekomst nog bestaat als ze hun missie niet volbrengen?

3 personages om te zien

1. Grant MacLaren (Eric McCormack)

Andermaal moeten we waarschuwen voor een spoiler als je de meest verrassende elementen in de eerste aflevering zonder voorkennis wil meemaken. Ga in dat geval verder naar het tweede personage. Grant MacLaren leren we kennen als politie-inspecteur bij de FBI. Hij krijgt argwaan wanneer enkele mensen zich vreemd beginnen gedragen. Wat hij niet weet is dat hij enkele uren later zelf één van die mensen zal zijn omdat hij aan de laatste dag van zijn leven begonnen is. Je kon het misschien al een beetje zien komen, maar toch slaagt de serie er behoorlijk goed in om verrassend uit de hoek te komen wanneer Grant sterft.

Vlak voor zijn dood krijgt hij wel nog even te horen wat de Travelers hier komen doen. Meteen de ideale manier om ons van de enige uitleg te voorzien die nodig is om de rest van de reeks te volgen. En dan doet Traveler 3468 z’n intrede. Hij zal nog steeds een FBI-agent moeten spelen, maar heeft tevens ook de leiding over de missie. Grant is getrouwd met Kathryn, maar als reiziger heeft hij een relatie met z’n medereiziger Carly Shannon. Of hoe liefdesperikelen die voer voor tal van soaps zijn ook in een serie over tijdreizen probleemloos hun plaats kunnen opeisen.

De acteur die de rol op zich neemt is Eric McCormack. In België en Nederland kennen we hem vooral als de homoseksuele advocaat in de serie Will & Grace. Drukke tijden dus, want NBC kondigde onlangs aan dat er een nieuw seizoen van de komische reeks zal komen. McCormack zal ook z’n rol van Will nog eens hernemen.

2. Marcy Warton (MacKenzie Porter)

Marcy leek voor de mensen uit de toekomst de ideale figuur om hun medisch expert in de groep te laten overkomen. Volgens de gegevens die ze van de sociale media hebben gehaald was de jonge vrouw actief als bibliothecaris. Alleen wisten ze niet dat de profielen vals waren en samen met haar sociaal werker gemaakt zijn om Marcy dingen over de wereld te leren. Marcy was echter een mentaal gehandicapte vrouw, een probleem dat verdwijnt wanneer het lichaam een ander onderbewustzijn krijgt. Iedereen kijkt dus raar op wanneer Marcy plots zelfstandig kan praten, denken en handelen als een normale vrouw.

Maar eigenlijk wekt ze vooral argwaan door bewakingsbeelden van vlak na haar dood. Ze is één van de eerste personen die je ziet sterven wanneer ze een collega probeert te redden die door een bende wordt aangevallen. Ze valt zelf van de trap en overleeft de klap niet. Even later is op de beelden te zien hoe Marcy als Traveler 3569 de hele bende een pak rammel verkoopt. En zo krijgt een agent plots veel interesse voor Marcy.

Actrice MacKenzie Porter is naast haar acteerwerk ook bekend voor haar zangprestaties. Al sinds ze vier jaar was begon ze muziek te studeren. Enkele jaren geleden begon ze ook singles uit te brengen. Als actrice was ze al in verschillende films en series te zien. Recent nog speelde ze mee in de reeks Hell on Wheels.

3. David Mailer (Patrick Gilmore)

Niet alle hoofdrolspelers zijn reizigers, hoewel het niet veel scheelt. Uitzondering is David Mailer, de sociaal werker die Marcy begeleidt en dus plots te maken krijgt met een vrouw die miraculeus van haar mentale stoornissen is genezen. In de toekomst dachten ze dat hij een journalist was waar ze als bibliothecaris mee te maken kreeg. Maar dat waren dus die valse profielen.

Je weet natuurlijk nooit wat zo’n serie met z’n personages zal doen, maar David wordt in elk geval niet aangekondigd als een kandidaat voor een reiziger. Niet vergeten dat hij op een normale manier moet sterven zonder toedoen van de toekomst vooraleer z’n lichaam door iemands bewustzijn bewoond kan worden. David begrijpt niet wat er aan de hand is met Marcy, maar je merkt wel dat hij bijzonder veel om haar geeft. Hij is dus bereid om vreemde of beperkte verklaringen te aanvaarden.

Patrick Gilmore is een gerenommeerde acteur in Canada. Hij heeft een diploma Engelse literatuur en speelde al verschillende mooie rollen. Hij blijkt ook de schoonbroer te zijn van de huidige Canadese minister van Milieu en Klimaatverandering. Gilmore is een bekend gezicht op Netflix, want je kon hem ook al zien als Shaun in de komische reeks You Me Her.

Waarom kijken?

Travelers is een serie die de drempel naar sciencefiction niet zo hoog legt. Ben je geen fan van dit soort verhalen, dan zal je jezelf doorheen de eerste aflevering moeten bijten. Troostprijs is wel dat die sequentie van mysterieuze sterfgevallen misschien ook meteen het absolute hoogtepunt van het eerste seizoen is. Niet gemakkelijk om het thema te introduceren en geloofwaardig te blijven. Toch slaagt de pilootaflevering daar met glans in.

Daarna wordt Travelers een vrij hedendaagse serie waarbij de toekomst op de achtergrond meespeelt. Maar die toekomst is dus heel vaak een soort figurant. Op die momenten kunnen we de reeks best een spionageverhaal noemen. We denken dan meteen aan de zeer puike serie The Americans. Als je dat soort series goed vindt, moet je Travelers ook als niet SF-fan overwegen.

Voor liefhebbers van sciencefiction bestaat er natuurlijk weinig twijfel. Het feit dat je niet achter alles iets bovennatuurlijks moet zoeken is ook een voordeel. We zijn erg benieuwd naar het tweede seizoen om te zien of Netflix en Showcase van Travelers echt een topper in het genre kunnen maken.

Meer
Lees meer...