Serie om dit weekend te bingewatchen: Zoo, wat als alle dieren ter wereld zich plots tegen de mens keren?

Serie om dit weekend te bingewatchen: Zoo, wat als alle dieren ter wereld zich plots tegen de mens keren?

Virussen hebben in series en films de mensheid al een paar keer uitgeroeid, maar wat als nu eens de dieren worden aangetast? In ‘Zoo’ gebeurt er iets met de dieren waardoor ze zich tegen de mens beginnen keren. Ze worden agressief en dodelijk. Spannend en een echte serie om te bingewatchen. Best spijtig dat er onlangs een punt achter is gezet.

Na drie seizoenen werd beslist dat er geen vervolg meer op Zoo zou komen. Het goede nieuws is dat je de hele serie nu dus kunt bingewatchen. De serie was al op televisie te zien, maar uiteraard kan je de reeks nu op Netflix terugvinden. We begonnen destijds met een bang hart te kijken, want het scenario was goed, maar toch behoorlijk ambitieus. Zoo komt misschien een beetje traag op gang, maar eens de verhaallijnen zich zetten vliegen die 40 minuten voorbij voor je het beseft.

Team

Wie er nog nooit van gehoord heeft: Zoo is geen horrorserie of een versie van The Walking Dead met dieren als zombies. Je kan het best bestempelen als een avontuurlijke thrillerserie. Het eerste seizoen focust zich vooral op aparte situaties waarin dieren zich plots vreemd beginnen te gedragen. Honden die een voorbijganger in een steegje drijven, vogels die een vliegtuig aanvallen, etc. De zaken wekken de aandacht van een aantal mensen die in een bijzonder team worden samengebracht.

De teamleider is Chloe, en zij krijgt het gezelschap van getalenteerde figuren die iets met de zaak te maken hebben. Mitch Morgan is als wetenschapper een cruciaal teamlid, want hij moet een remedie bedenken. Hij wordt omringd door een zoöloog, een safarigids en een journaliste. Later komt daar nog een vrouwelijke militair bij. Een bont gezelschap dus, maar wel allemaal personages die een duidelijke rol in het verhaal hebben. Je gaat jezelf nooit de vraag stellen: “Wie is dat nu weer?”

Natuurlijk wordt al snel duidelijk dat er wel eens een menselijke hand verantwoordelijk zou kunnen zijn voor het gedrag van de dieren. En die menselijke hand heeft bovendien een redelijk agressieve tactiek om de dieren tegen te houden. Ze willen ze allemaal uitroeien om dan gewoon vanaf nul te herbeginnen. Dat zou natuurlijk een ramp zijn voor het ecosysteem van onze planeet, zo beseffen ook onze vrienden. Ze doen er dus alles aan om zelf een oplossing te bedenken, zodat dit radicale plan niet zou worden uitgevoerd.

Avontuur

Daar gaat het tweede seizoen eigenlijk verder. Nu de fundamenten zijn gelegd, komt het verhaal echt op gang. De hele tijd volg je een paar personages tijdens een avontuur dat nooit stilvalt. De serie schuwt overigens ook geen verliezen, en zelfs de hoofdpersonages zijn als helden van het verhaal niet veilig. Een voorzichtige manier om je alvast te verklappen dat ze niet allemaal het einde van de reeks halen.

Of dat ook voor de volgende drie geldt, verklappen we natuurlijk niet. Maar we hebben de drie meest opvallende personages er uitgepikt.

3 personages om te zien:

1. Jackson Oz (James Wolk)

Jackson Oz is een zoöloog en eigenlijk de echte hoofdrol van de serie. Voor de gebeurtenissen werkte hij in Afrika, waar hij zijn goede vriend Abraham Kenyatta leerde kennen. Jackson weet alles over wilde dieren en is op dat vlak in de voetsporen van zijn vader getreden. Hij volgde in zijn jeugdjaren zijn vader tijdens expedities, maar plots begon die zich vreemd te gedragen rond zijn zoon. Hij zou zijn vader al op jonge leeftijd verliezen.

Het is in Afrika dat hij Chloe, die overigens een geheim agente is, leert kennen. Het lot brengt hen kort daarop terug bij elkaar, want Jackson zal een belangrijke rol in de missie vervullen. En niet enkel omdat hij veel over dieren weet …

Voor acteur James Wolk was dit z’n grootste rol ooit, al kan je hem best nog wel eerder gezien hebben. Hij speelde bijvoorbeeld een tijdje mee in Mad Men, en was ook te zien in Shameless en The Crazy Ones.

2. Mitch Morgan (Billy Burke)

Uiteraard moet er een briljante wetenschapper aanwezig zijn, en dat is Mitch Morgan. Van waar hij die expertise haalt is niet altijd duidelijk, maar hij blijft bijzonder rustig en probeert een oplossing te vinden voor het probleem. Zo ontdekt hij welke afwijking er ontstaat in de genen van de dieren, en de enige manier om er iets aan te doen is een aantal uiteenlopende besmette diersoorten te verzamelen. Dan kan hij misschien een remedie ontwikkelen.

De acteur is intussen een heel bekend gezicht geworden. Billy Burke had een rol in de Twilight-films en was ook te zien in de succesvolle reeks Revolution. Ook in een pak andere series heeft hij wel eens z’n opwachting gemaakt, zoals 24 of Gilmore Girls.

3. Jamie Campbell (Kristen Connolly)

Journaliste Jamie Campbell heeft een persoonlijke reden waarom ze in deze groep verzeild is geraakt. Ze verloor op 11-jarige leeftijd haar moeder aan de gevolgen van kanker. Opvallend was dat nog 26 andere mensen stierven. Ze rook onraad en vond sterk bewijs dat haar moeder de ziekte kreeg door kreeg door producten van Reiden Global, een biotechnologisch bedrijf.

Ze slaagt er echter niet in om het bedrijf onderuit te halen, maar is op haar hoede wanneer de naam plots weer opduikt in verband met de agressieve dieren.

Actrice Kristen Connolly zullen de meest fans van series het beste kennen uit House Of Cards. Daarin speelde ze bijna twee seizoenen mee als Christina.

Waarom kijken?

Zoo is geen zware serie waar je constant je aandacht moet bijhouden. En toch heeft de reeks een goed verhaal dat je aan het scherm gekluisterd houdt. De reden daarvoor is schrijver James Patterson, want hij schreef het boek waarop de serie gebaseerd is. Zijn boeken lezen even vlot als de manier waarop je naar deze reeks kijkt.

Wat ons betreft kan je deze serie nog het best vergelijken met Revolution, Under the Dome, of The 100. Allemaal populaire reeksen die zich perfect lenen tot het genre van het bingewatchen. Het zal wel lastig worden om de hele serie er in één weekend door te jagen aangezien Zoo 39 afleveringen telt. Maar zo heb je meteen ook volgend weekend iets om naar te kijken, al zullen wij dan alweer een nieuwe tip voor je klaar hebben. Kiezen is verliezen in serieland …

Gesponsorde artikelen