Serieus? Heb je de uitleg van de advocaat van voetbalschandaalkopstuk Bayat al gehoord?

Serieus? Heb je de uitleg van de advocaat van voetbalschandaalkopstuk Bayat al gehoord?

De advocaat van Mogi Bayat, de spelersmakelaar die centraal staat in het onderzoek naar fraude en matchfixing in het Belgische voetbal, heeft een wel erg grappige uitleg gegeven voor het feit dat Bayat voor zo’n 8 miljoen euro aan luxehorloges gebruikte in z’n schimmige deals. “Mijn cliënt verzamelt al heel zijn leven verpakkingen van luxehorloges”, zei hij. 

Bayat is een spilfiguur in operatie Propere Handen, het onderzoek naar fraude en matchfixing in het Belgische voetbal. De Iraanse Belg regelde bij bijna alle grote Belgische clubs al transfers, als tussenpersoon tussen de clubs en de spelers. Zijn vermogen wordt op zo’n 15 miljoen euro geraamd. De voorbije 6 jaar heeft hij ruim 9 miljoen euro winst gemaakt met transfers.

Hij zou verschillende deals hebben afgesloten om zijn eigen commissie te verhogen. Om dat in orde te maken, zou Bayat luxehorloges ter waarde van zo’n acht miljoen euro van hand hebben laten wisselen.

Waarom horloges slim zijn

Tijdens de huiszoekingen werden luxehorloges in beslag genomen ter waarde van drie miljoen euro. En, niet onbelangrijk, er werd bewijs gevonden voor nog meer horloges, in totaal goed voor zo’n acht miljoen euro. Relatiegeschenken van Mogi Bayat om bepaalde deals een beetje vlotter te laten verlopen.

Horloges gebruiken is slim gezien, want ze zijn moeilijker te traceren dan harde cash, al werd er ook cash geld meegenomen door de federale politie. Horloges zijn ook eenvoudiger te verantwoorden en ze behouden ook hun waarden, in scherp contrast tot, bijvoorbeeld, wagens. De horloges van Bayat werden ook nog eens illegaal ingevoerd.

“Verzamelt verpakkingen van luxehorloges”

De advocaat van Bayat, Jean-Philippe Mayence, heeft nu een wel erg bijzonder uitleg gegeven aan die vondst: “Mijn cliënt verzamelt al zijn hele leven verpakkingen van luxehorloges. Dat is ook zijn recht”. Het zorgde voor heel wat gelach op sociale media en zelfs een subtiel mopje bij bepaalde voetbalclubs.

Bayats advocaat vertelt tegen Le Soir verder dat Bayat overtuigd is van zijn onschuld: “In het begin was hij heel aangeslagen. Hij zei me meteen dat het heel moeilijk zou worden om weer omhoog te klimmen. Hij beseft dat zijn reputatie erg besmeurd is. Het kwaad is geschied, ook al zuiveren de speurders hem in de toekomst. Maar hij weet dat zoiets het lot is van een gemediatiseerd persoon. Naarmate de verhoren vorderden, zag hij het beter zitten. De strijd is nog niet gestreden.”

Gesponsorde artikelen