Serieuze muggenplaag op komst: deze zomer pak meer van die rotbeesten dan normaal

Serieuze muggenplaag op komst: deze zomer pak meer van die rotbeesten dan normaal

Een combinatie van abnormaal warm weer en vochtigheid dit voorjaar zullen zorgen voor een zomer met een pak meer overlast door muggen dan normaal. Normaal verschijnt de eerste “generatie” muggen van het seizoen pas eind juni. Maar nu komt de tweede generatie er al aan.

Door de hoge temperaturen en de hoeveelheid neerslag in het voorjaar is de eerste generatie huissteekmuggen een maand eerder verschenen dan normaal. Volgens onderzoekers van Wageningen Universiteit komt rond deze dagen de tweede generatie muggen van dit jaar er al aan, en dat is ook veel eerder dan normaal.

De uitzonderlijk hoge temperaturen in april en mei hebben de huissteekmug vroeger geactiveerd uit hun winterrust. Normaal is april nog te koud. Dit jaar waren zowel april als mei dik drie graden gemiddeld warmer dan normaal. Mei 2018 was zelfs gemiddeld warmer dan een normale junimaand in onze contreien.

Als gevolg is de eerste generatie van de huissteekmug tussen half en eind mei tevoorschijn gekomen en gingen de vrouwtjesmuggen meteen op zoek naar bloed. Normaal gebeurt dat pas eind juni.

De tweede generatie muggen is bovendien al in aantocht. Door de vroege komst van de muggen zijn er dit jaar waarschijnlijk één of twee generaties muggen extra.

Problematisch is ook de ontwikkeling van de larven. Die gaat door de weersomstandigheden een stuk sneller dan gebruikelijk. Normaal duurt het zo’n 28 dagen, van ei tot volwassen mug. Maar nu zien we dat de snelste er maar twee weken over doen.

De tweede generatie muggen is al in aantocht. Door de vroege komst van de muggen zijn er dit jaar waarschijnlijk één of twee generaties muggen extra. 

Is er iets dat helpt?

Er zijn twee dingen. Het eerste, daar kunnen we maar weinig aan doen: hopen op een lange periode zonder regen. Regelmatig neerslag is voor muggen belangrijk om hun broedplaatsen lang genoeg gevuld te houden zodat larven voldoende tijd hebben om zich te ontwikkelen.

Maar dat impliceert iets waar we wél wat kunnen aan doen: dat we steeds meer planten houden in potten en bakken, maar ook graag vijvertjes in onze tuinen hebben, is ook de reden waarom er de jongste jaren meer muggen zijn blijkbaar.

In water in de tuin zitten minder natuurlijke vijanden van de mug. In sloten en meren worden veel eitjes, larven en muggen opgegeten door bijvoorbeeld vissen en kikkers. Daarnaast warmt water in ondiepe bakjes sneller op wat voor de ontwikkeling van de eitjes en larven bevorderlijk is.

Dat we steeds meer planten houden in potten en bakken, maar ook graag vijvertjes in onze tuinen hebben, is ook de reden waarom er de jongste jaren meer muggen zijn blijkbaar.

Wat kan je doen? Euh, tandpasta en douchen

Het is dus eigenlijk al te laat om er nog iets aan te doen dit jaar. Dus: wat helpt tegen muggen als ze er eenmaal zijn?

Muggen komen voornamelijk af op je lichaamsgeur en die wordt bepaald door bacteriën en de samenstelling van je huid. Het klopt dus dat sommige mensen vaker worden gestoken dan anderen. Zweet versterkt die lichaamsgeur, het kan dus wel helpen om te douchen voordat je gaat slapen.

De meeste mugwerende middelen helpen niet of nauwelijks. Het beste is toch om te voorkomen dat de muggen je slaapkamer in kunnen komen door horren te plaatsen of onder een net te slapen. En word je toch gestoken, smeer dan wat tandpasta op de bult, dan jeukt het niet meer zo.

Muggen komen voornamelijk af op je lichaamsgeur en die wordt bepaald door bacteriën en de samenstelling van je huid. Het klopt dus dat sommige mensen vaker worden gestoken dan anderen. 

Gesponsorde artikelen