‘Sex Education’ uitgekeken? Dan zijn deze series op Netflix zeker ook iets voor jou

‘Sex Education’ is de nieuwste hit op Netflix. De reeks telt amper 8 afleveringen, dus heb je hem waarschijnlijk in enkele dagen al volledig uitgekeken. Maar niet getreurd, want Netflix heeft nog heel wat andere reeksen die het bekijken waard zijn. Als je fan was van ‘Sex Education’, dan ben je zeker ook te vinden voor deze reeksen.

De kans is groot dat je de afgelopen weken toch ook een keertje hebt gekeken naar Sex Education. Al was het maar om te kijken of de reeks de hype waard was. En wie de reeks gezien heeft, weet natuurlijk dat je er als een sneltrein doorgaat en daarna terechtkomt in het gebruikelijke ‘einde-van-de-reeks-zwarte-gat’. Maar Netflix heeft nog wel wat reeksen in de aanbieding die dat gat perfect kunnen vullen.

Sex Education

Sex Education is een immens succes voor Netflix. De streamingdienst verwachtte dat de reeks bekeken werd door 40 miljoen abonnees in de eerste vier weken, al was niet iedereen daarvan overtuigd. Maar het is een feit dat de reeks razend populair is en gelauwerd wordt voor de echtheid van de personages en het taboedoorbrekende karakter van de reeks.

Het grote nadeel van Sex Education is echter dat de reeks bestaat uit amper acht afleveringen. Er werd wel al een tweede seizoen aangekondigd, maar daar moeten we natuurlijk nog wel een tijdje op wachten. Om het wachten een beetje te verzachten, kan je naar één (of meerdere) van deze tien reeksen kijken. Die qua stijl of onderwerp te vergelijken zijn met Sex Education.

1. The End Of The F***ing World

Wat Sex Education voor 2019 is, dat was The End Of The F***ing World voor 2018. De reeks kwam uit op 5 januari 2018 en groeide uit tot de rage van het moment. Er zijn natuurlijk ook heel wat gelijkenissen met Sex Education.

The End Of The F***ing World is net als Sex Education een Britse reeks. De twee reeksen gaan over twee jonge buitenbeentjes, die op een vreemde manier bij elkaar terechtkomen. Doorheen de serie blijkt dat ze toch een beter team zijn dan ze aanvankelijk leken. De twee reeksen kunnen zo ook gezien worden als tienerreeksen, maar zijn eigenlijk veel beter dan de gemiddelde tienerreeks. The End Of The F***ing World is natuurlijk wel minder herkenbaar en vooral brutaler, maar qua stijl en kwaliteit zijn de reeksen elkaar zeker waard.

2. Please Like Me

Please Like Me is een van de onbekende pareltjes van Netflix. De Australische reeks werd geschreven door Josh Thomas, die er ook zelf de hoofdrol in vertolkt. Please Like Me gaat over de liefde, maar ook jezelf, proberen vinden. Want da’s geen sinecure.

Please Like Me heeft net als Sex Education opvallende personages, maar toch voelen ze, hoe extreem ze ook zijn, herkenbaar aan. Het grote voordeel aan Please Like Me is dat het een afgerond verhaal is van vier seizoenen. Alle seizoenen zijn te vinden op Netflix, dus ben je er weer even zoet mee.

3. Elite

Oké, Elite is in vele opzichten een compleet andere reeks dan Sex Education. Het is donkerder, het verhaal is toch een pak zwaarder dan dat van Sex Education. Maar aangezien het hier ook gaat over een jonge, schoolgaande groep vrienden, kunnen we de reeks toch linken aan Sex Education.

De Spaanse reeks was razend populair in de laatste maanden van 2018 en dat was niet zonder reden. Het is een spannende reeks, die je, door het gebruik van verschillende tijdslijnen, blijft boeien. Daarvoor kan Elite ook rekenen op enkele leden van de uitmuntende cast van La Casa De Papel, die ook als scholier een aardig stukje kunnen acteren.

4. Baby

Nog een internationale reeks is Baby. Deze Italiaanse serie vertelt het verhaal van twee meisjes die een geheim leven leiden als escorte. Verwacht je dus opnieuw aan een flinke portie seks en het drama dat daarbij komt kijken.

De reeks zorgde voor heel wat controverse, aangezien het seksueel misbruik zou verheerlijken. Het feit dat het gaat om meisjes van amper 14 en 15 jaar oud maakt het er natuurlijk ook niet beter op. Maar de serie kwam er toch en is nog altijd te bekijken op Netflix.

5. Big Mouth

Big Mouth is misschien een beetje het vreemde eendje in deze lijst, maar eigenlijk leunt het qua onderwerp het dichtste aan bij Sex Education. Het gaat namelijk ook over de puberteit en het ontdekken van je eigen seksualiteit.

Maar Big Mouth is natuurlijk een animatiereeks, waarbij alles in het absurde wordt getrokken. Denk daarbij aan hormoonmonsters, die er echt uitzien als harige seksverslaafde wezens, of pratende schaamharen. Maar al bij al is Big Mouth wel een aangename en toch ook herkenbare reeks over die superongemakkelijke puberteit.

6. Skins

Skins is een klassieker in het genre. De reeks, waarvan het eerste seizoen uitkwam in 2007, was confronterend en maakte eigenlijk de baan vrij voor series als Sex Education. Het was de eerste reeks waarin openlijk gesproken werd over zaken als seks en drugs bij jongeren.

De reeks volgt een groep vrienden op zoek naar vriendschap en liefde. Dat blijkt niet zo makkelijk want iedereen worstelt met z’n eigen problemen. Daarbij wordt geen enkel taboe geschuwd, waardoor het resultaat een rauwe en echte reeks is. Een absolute must-see, zelfs meer dan tien jaar nadat de reeks uitkwam.

7. Lovesick

Lovesick is nog zo’n reeks van Netflix die liefde en seks voorstelt zoals het er ook echt aan toegaat. In de reeks ontdekt Dylan dat hij chlamydia heeft. Daarom moet hij nu contact opnemen met al zijn sekspartners om hen in te lichten over zijn toestand en dus mogelijk ook over die van hen.

De reeks werd eerst uitgezonden in het Verenigd Koninkrijk onder de misschien meer duidelijke naam Scrotal Recall en telt in totaal al drie seizoenen die allemaal te vinden zijn op Netflix. Dus ben je met deze reeks al meteen iets langer zoet dan met Sex Education. (Lees hier onze uitgebreide review van Lovesick.)

8. Atypical

Nog zo’n tienerdrama, dat eigenlijk stukken beter is dan wat je van dat genre gewoon bent, is Atypical. Deze reeks gaat over Sam, een tiener die zich op het autistische spectrum bevindt. Hij is, net zoals elke tiener, op zoek naar liefde maar die zoektocht is niet makkelijk.

De reeks is in vele opzichten gelijkaardig aan Sex Education, het toont namelijk de niet altijd even gemakkelijke zoektocht naar liefde en geliefd worden. De zoektocht van Sam naar een lief, is ook meteen een zoektocht naar zichzelf, net zoals we die zagen bij Otis. (Lees hier onze uitgebreide review van Atypical.)

9. On My Block

On My Block is nog zo’n reeks die perfect in het rijtje met coming of age-reeksen past. Het gaat over vier vrienden die hun plaats proberen te vinden in high school. Daarbij is er uiteraard een grote plaats weggelegd voor de liefde, die tussen de vrienden toch al eens roet in het eten durft te gooien.

De reeks telt in totaal tien afleveringen van een halfuur, en net zoals bij Sex Education ben je er in no-time door. On My Block heeft namelijk diezelfde aandoenlijke charme. Ongemakkelijk bij momenten, maar ook superherkenbaar voor wie ooit moeite had om zichzelf te vinden tijdens de weg naar de volwassenheid (lees: iedereen).

10. Everything Sucks!

Everything Sucks! is een coming of age-verhaal uit de jaren 90 en is dus vooral herkenbaar voor wie jong was in de jaren 90. Het is een zoektocht naar liefde in een tijdperk zonder sociale media. Zonder Tinder, zonder Facebook, zonder smartphone, want ja, ooit ging het er zo aan toe.

Hoewel Everything Sucks! zich dus afspeelt in de jaren 90 voelt het toch eigentijds en modern aan. Everything Sucks! had echter, onterecht, niet het verhoopte succes voor Netflix, dus is de reeks gecanceld na één seizoen. Voordeel daaraan is dus wel dat je niet hoeft te wachten op een tweede seizoen. (Lees hier onze uitgebreide review.)

Heb je meer zin in een ander genre? Dan vind je hier onze top 50 met de beste reeksen op Netflix.

Meer
Lees meer...