Sharknado 2: sneller, luider, groter, bloederiger en grappiger

Sharknado 2: sneller, luider, groter, bloederiger en grappiger

Elk jaar worden films aangekondigd waar de fans naar uitkijken als betrof het de wederkomst van Jezus zelve. Guardians Of The Galaxy, Star Wars Episode VII, het laatste deel van de Hobbit-trilogie,… stuk voor stuk gigantische blockbusters die de aanval op de boxofficerecords inzetten. Maar qua hype verbleken ze ondanks hun marketingmiljoenen allemaal in het licht van Sharknado 2: The Second One. Het lowbudgetvervolg op een al even lowbudget-tv-film die na het eerste deel vorige zomer een cultstatus heeft verworven waar de meeste films van dit allooi jaren tot zelfs decennia voor nodig hebben.

Sharknado is dan ook uitgegroeid tot meer dan een film, het is een fenomeen. Het is een productie van The Asylum, makers van veelzeggende titels als 2-Headed Shark Attack, Mega Shark Versus Crocosaurus en nog meer van dat fraais. Sharknado wist echter een snaar te raken die blijkbaar bij het tv-publiek al lang niet meer geraakt was. Haaien die worden opgezogen door een windhoos boven zee om vervolgens op een stadje te worden gedropt, het heeft ook wel iets ontroerends. Na de oorspronkelijke uitzending op SyFy bleef de hype rond de film maar stijgen dankzij de sociale media waar hij druk besproken werd. Gevolg: onder andere een beperkte rotatie in de Amerikaanse cinemazalen en nu nog steeds wordt Sharknado geregeld vertoond op alternatievere filmfestivals.

Om maar te zeggen: de verwachtingen voor Sharknado 2 lagen erg, erg hoog. Gelukkig worden dit soort films gemaakt door mensen die naar hun publiek kunnen luisteren in plaats van naar de bankiers van Hollywood, waardoor die hoge verwachtingen niet alleen ingelost, maar meteen ook ruimschoots overtroffen worden

Syfy Media

New York

Sharknado 2 windt er van bij de explosieve en hilarische openingsscène geen doekjes om: de expositie die in de vorige film nog een aanzienlijke portie van de tijd in beslag nam, is niet meer nodig nu iedereen weet wat een ‘sharknado’ is. Alles is dus sneller, luider, groter, bloederiger en grappiger. Het verhaal is nog steeds even simpel als in deel één, met dat verschil dat de haaien nu op New York afstevenen en Sharknado-overlevers Fin en April zijn de enigen die een ramp kunnen vermijden.

Naast Ian Zierig en Tara Reid die hun rollen als Fin en April hernemen, is Sharknado 2 vooral een feest voor wie graag cameo’s van celebrity’s spot. In elke scène duikt wel een Bekende Amerikaan op, gaande van geek-icoon Will Wheaton over countryzanger Billy Ray Cyrus naar Al Roker, zeg maar de Frank Deboosere van de VS. De beroemdheden stonden blijkbaar te dringen om mee te surfen op de Sharknado-hype

Syfy Media

Véél meer haaien

De special effects zijn nog steeds even goedkoop als een jaar geleden, het acteerwerk nog steeds zo houterig als een uit de kluiten gewassen plank en de dialogen zijn voor de zekerheid met een extra laag pathos bedekt. De actie is uitzinniger, met compleet geschifte momenten (mini-spoiler: een ‘sharknado’ is blijkbaar ook een prima habitat voor de gigantische alligators die volgens de urban legends in de riolen van New York ronddwalen), bakken verwijzingen naar grote rampenfilms, heerlijk campy tongue-in-cheekhumor en vooral nog meer, véél meer, haaien.

En dat alles maakt van Sharknado 2: The Second One een meer dan waardige opvolger die duidelijk gemaakt is om de fans van de eerste film en het genre in het algemeen te plezieren en te geven waar ze om vroegen. Het is nu enkel speculeren waar de onvermijdelijke Third One zich zal afspelen. Sharknado 3: Biting Belgium… Een mens kan maar dromen.

Syfy Media

Gesponsorde artikelen