Sign For My future wordt een echte politieke lobbygroep: maximale druk op CD&V en Open Vld om klimaat in Grondwet te duwen.

Sign For My future wordt een echte politieke lobbygroep: maximale druk op CD&V en Open Vld om klimaat in Grondwet te duwen.

Wat begon als een breed platform om de klimaatproblematiek op de agenda te zetten, lijkt meer en meer op een ijzersterke politieke lobbymachine. Want ‘Sign For My Future’, waarbij allerlei CEO’s hun handtekening zetten onder een tekst en waarbij mediagroepen veel ruimte gaven om de boodschap te verspreiden, viseert nu CD&V en Open Vld, om toch maar klimaat in de Grondwet te schrijven.

Sign For my Future begon als een heel straf samengaan van grootindustrie, mediabedrijven en klimaatactivisten. CEO’s van ruim 100 grote bedrijven, 75 middenveld- en jongerenorganisaties, wetenschappers en alle mediabedrijven vroegen aan de volgende federale en gewestelijke regeringen een ambitieuzer klimaatbeleid. Die moeten het nodige doen om de klimaatopwarming ruim onder de 2 graden te houden en te blijven streven naar maximaal 1,5 graad. De uitstoot moet al in de komende 5 jaar aanzienlijk verminderen. België moet ook klimaatneutraal worden vóór 2050.

Dat Koen Verwee een van de drijvende krachten achter het initiatief was, speelde een grote rol in de impact: hij is immers als ex-CEO van mediabedrijf De Persgroep goed geplaatst om media te verstaan. En dus tekenden de Vlaamse mediabedrijven niet alleen, ze gaven ook voor honderdduizenden euro’s gratis advertentieruimte weg. Dat gaat zowel over de VRT als Mediahuis en De Persgroep. Vandaar dat je dus radiospotjes, TV-reclame en advertenties in de kranten ziet: nooit was een lobbygroep op communicatief vlak sterker.

Dat ‘Sign For My Future’ ook wil dat er een klimaatwet komt, was destijds een beetje een aankondiging in de marge. Want die semantiek werd wel opgemerkt: een ‘wet’, geen ‘decreet’, moest het dan op federaal vlak, maar niet op Vlaams vlak, zo vroegen critici.

Meerderheid van Belgen wil klimaat in de Grondwet

Nu gaat datzelfde ‘Sing For My Future’ veel verder: het zet volop mee druk om het parlementaire initiatief van Groen en Ecolo om klimaat in de Grondwet te krijgen erdoor te duwen bij de andere partijen. In Franstalig België zijn alle partijen voor. Maar in Vlaanderen liggen alle zowel CD&V als Open Vld en N-VA nog dwars. Zij zien een verankering in de Grondwet op tal van redenen niet zitten: het is niet concreet, het maakt de Grondwet een symbolische tekst want het is niet afdwingbaar, en het geeft rechters te veel macht over klimaatbeleid.

Maar Sing For My Future komt nu met een heuse opiniepeiling bij 2000 Belgen om aan te tonen dat een meerderheid van de kiezers van CD&V en Open Vld wel degelijk zo’n Klimaatwet wil. “Een krachtige klimaatwet opent de weg naar een krachtig en stabiel klimaatbeleid dat de transitie naar een klimaatneutrale samenleving mogelijk maakt voor onze burgers en bedrijven. Dit is een moment voor leiderschap en langetermijndenken”, zo laat de lobbygroep weten. Bij de ondertekenaars zijn onder meer de CEO’s van Mars, Sodexo, Spadel, Umicore, KPMG, Solvay, de VRT, Telenet en Unilever. Vraag is of zij die politieke druk ook helemaal onderschrijven.

Het onderzoek werd gevoerd bij 2000 Belgen, waarbij in Vlaanderen 51 procent vindt dat klimaat in de Grondwet moet, in Wallonië is dat 52 procent, in Brussel 63 procent. “Van de mensen die bij de vorige federale verkiezingen voor CD&V, MR of Open VLD stemden, is 56 procent voor en slechts 16 procent tegen”, zo zet men druk op CD&V en Open Vld. Die zijn niet van plan mee te stemmen met Groen.

Gesponsorde artikelen