Sinds gisteren is op vakantie gaan naar de maan geen sci-fi meer

Sinds gisteren is op vakantie gaan naar de maan geen sci-fi meer

Het Amerikaanse bedrijf Moon Express heeft gisteren toestemming gekregen van de VS om commerciële vluchten naar de maan uit te voeren. Volgend jaar gaat het dat voor de eerste keer ook daadwerkelijk doen. Volgens het bedrijf is het over een aantal jaar voor iedereen mogelijk om naar de maan te reizen. Echt goedkoop is het nog niet: 36.000 euro per kilo dat je weegt. Er is nog iets anders op komst trouwens: mijnbouw op de maan.

Voor het eerst heeft een bedrijf groen licht gekregen om te landen op de maan. In de VS is een plan van de onderneming Moon Express uit Florida goedgekeurd. Het bedrijf wil eind 2017 de maan bereiken. Het gaat in eerste instantie om een onbemande enkele reis, die waarschijnlijk vertrekt vanuit Nieuw-Zeeland.

De Moon Express-missie is vooral bedoeld om de nog te bouwen raket te testen. Mocht de missie slagen, dan wint het bedrijf de Google Lunar X Prize. Die wedstrijd werd in 2007 in het leven geroepen om de commerciële ruimtevaart een duwtje in de rug te geven.

Begraven op de maan

De eerste die landt op de maan, 500 meter aflegt en informatie terugstuurt naar de aarde, wint 30 miljoen dollar. De missie kost het bedrijf ongeveer 10 miljoen dollar.

De maanlander van Moon Express, niet groter dan een reiskoffer, zal vanaf het maanoppervlak informatie en beelden doorsturen naar de aarde. Aan boord gaan de assen van de overleden ouders van een klant mee. Moon Express heeft al vijf klanten, en één van die klanten runt een bedrijf dat op verzoek van nabestaanden urnen met as naar de maan wil brengen. De ouders van de directeur hadden aan hem gevraagd om hun resten naar de maan te sturen.

Op huwelijksreis naar de maan

De directeur van Moon Express spreekt van een mijlpaal: “We gaan het achtste continent van de aarde ontdekken”, zegt Bob Richards. “Op zoek naar nieuwe kennis en grondstoffen voor de welzijn van de mensheid.”

Op termijn wil het bedrijf mogelijk ook het hemellichaam koloniseren. “Het duurt niet lang meer voordat er echte honeymoons plaats kunnen vinden op de maan“, zei Richards.

Het klinkt sci-fi, maar is het niet echt meer. Zolang je geen hartconditie hebt, kan iedereen in principe naar de maan reizen. Er is daar een zesde van de zwaartekracht op de aarde, waardoor iedereen zich bijzonder fit voelt. En lekker licht.

Duur

Lekker licht zal voorlopig ook je portemonnee voelen na het boeken van zo’n reisje. Een heen en terug-ticket kost voor iemand van 80 kilo ongeveer 2,9 miljoen euro. Je betaalt voor elke kilo die vanuit de aarde gelanceerd wordt ongeveer 36.000 euro. Weeg je 100 kilo, dan betaal je dus ongeveer 3,6 miljoen euro.

Toerisme is overigens niet de belangrijkste reden voor het Amerikaanse bedrijf om naar de maan te vliegen. Dat is mijnbouw. Op de maan zijn drie zeldzame elementen te vinden, die te gebruiken zijn voor bijvoorbeeld medische doeleinden, maar ook voor het versterken van staal. Het bedrijf denkt dat het op termijn ongeveer duizend miljard dollar aan maanmineralen kan verdienen.

Op de maan zijn drie zeldzame elementen te vinden, die te gebruiken zijn voor bijvoorbeeld medische doeleinden, maar ook voor het versterken van staal. Het bedrijf denkt dat het op termijn ongeveer duizend miljard dollar aan maanmineralen kan verdienen. 

Gesponsorde artikelen