Coronavirus: drugssmokkelaar ter dood veroordeeld via Zoom, Amnesty International reageert razend

In Singapore is voor het eerst een Maleisische man ter dood veroordeeld via de videoapp Zoom. De 37-jarige Maleisiër zat al enige tijd vast op verdenking van drugshandel. Daar staan in Singapore zeer strenge straffen op. In 2011 zou hij betrapt zijn op het smokkelen van cocaïne. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International is niet te spreken over het doodvonnis en noemt het “wreed” en “onmenselijk”.

Het Singaporese hooggerechtshof veroordeelde de 37-jarige Maleisiër Punithan Ghenasan tot de doodstraf via de videochatapp Zoom. De zitting kon niet fysiek doorgaan door de coronacrisis. Het land ging begin april in lockdown nadat er een tweede golf van coronabesmettingen werd vastgesteld.

Ghenasan werd in 2011 in Singapore betrapt op het smokkelen van cocaïne. Zijn advocaat tekent hoe dan ook beroep aan tegen het vonnis.

Amnesty International woedend

Pixabay

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International vindt een doodvonnis via een videocall absurd: “Of het nu via Zoom of in een rechtbank is. Een doodstraf is altijd inhumaan en wreed.” 

Amnesty International stelt ook dat iemand die ter dood veroordeeld wordt, fysiek aanwezig moet zijn in de rechtbank. De mensenrechtenorganisatie zegt dat dit vonnis voor de zoveelste keer bewijst dat “Singapore de internationale regels aan zijn laars blijft lappen door de doodstraf als voornaamste straf op drugstrafiek te blijven zetten”. 

Vier landen

Verder wijst Amnesty erop dat Singapore één van de vier overgebleven landen is waar nog steeds mensen geëxecuteerd worden voor drugsfeiten. De andere landen die voor zo’n misdrijven de doodstraf toepassen, zijn Qatar, de Filipijnen en Iran. Van deze staten is Singapore veruit de meest ontwikkelde staat. Volgens Amnesty International is het dan ook hoog tijd dat de autoriteiten in Singapore deze strenge strafmaat herzien.

“In een tijd waarin onze aandacht naar het redden en beschermen van mensenlevens in een pandemie gaat, is de doodstraf des te absurder”, laat de organisatie weten aan onder meer de Britse krant The Guardian.

Ook in andere landen werden al mensen via een videogesprek ter dood veroordeeld tijdens de coronacrisis. In Nigeria werd eerder deze maand al een man tot ophanging veroordeeld via Zoom.

Meer
Lees meer...