Sint Maarten na Irma: “Het lijkt The Walking Dead. Iedereen draagt machetes om niet beroofd te worden”

Sint-Maarten zal morgen opnieuw worden getroffen door een orkaan, Jose. Volgens de Amerikaanse orkaandienst NHC is José nu een orkaan van de derde categorie, met windsnelheden tot 200 kilometer per uur, met uitschieters daarboven. Waarschijnlijk zal de orkaan in het komende etmaal nog verder aanzwellen.

Het oog van de orkaan komt gelukkig niet in de buurt van Sint-Maarten, dat door Irma al bijzonder zware verwoestingen kreeg te verduren. Aan de rand van het centrum zijn de winden het hardst, soms windkracht 12. Sint-Maarten staat windkracht 8 te wachten, maar het gebied is zo zwaar getroffen door orkaan Irma dat zulke winden al een probleem zijn.

De Nederlandse advocaat Lucas Berman heeft vrijdag een noodoproep aan zijn familie gestuurd over Sint-Maarten. “Het lijkt The Walking Dead, in het echt, maar dan zonder zombies. Iedereen is zichzelf aan het beveiligen in kleine teams met machetes waar je normaal je tuin mee kapt, om niet beroofd te worden.”

 Het lijkt The Walking Dead, in het echt, maar dan zonder zombies. Iedereen is zichzelf aan het beveiligen in kleine teams met machetes waar je normaal je tuin mee kapt, om niet beroofd te worden.

Niet veilig

“Het is hier niet veilig”, zegt hij. “Overal wordt geplunderd. Groepjes mensen zijn aan het jatten. Die zijn gewapend: sommigen met vuurwapens, anderen met messen.”

Volgens Berman is er geen gezag meer vanuit de overheid. Veiligheidsdiensten ontbreken. Er is een groot tekort, aan alles eigenlijk, zegt hij. “Er moeten goederen komen. Platen, schroeven, om huizen dicht te maken, zodat de normale gang van zaken kan beginnen. En mensen die kunnen klussen. Die zijn er niet. Een paar misschien, maar die zijn loeidruk.”

Daarnaast is stroom een probleem. Volgens Berman is er in de komende dagen vooral diesel nodig. “Iedereen zit op z’n generator. Die heeft een paar dagen diesel, maar daarna is het op. Het is heel belangrijk dat er diesel komt, zodat mensen elektriciteit hebben.”

“Niemand weet wat er gebeurt. Af en toe werkt het internet, maar een heleboel mensen hebben geen telefoon meer. Die kunnen alleen een radio beluisteren in hun auto. Als die het doet.”

Rutte: “situatie is ernstig”

Een groot deel van de bewoners van het Nederlands deel van Sint Maarten is verstoken van de eerste levensbehoeften door de schade die orkaan Irma heeft aangericht, zei ook premier Mark Rutte vandaag op een persconferentie.

“We proberen nu in zo kort mogelijke tijd voedsel, water en medicijnen op het eiland te krijgen”, aldus Rutte. “We hebben haast omdat de volgende orkaan Jose in aantocht is.”

Gevraagd naar plunderingen op het eiland zei Rutte dat “de situatie ernstig is”. Er is nu nauwelijks openbaar bestuur op het eiland, door het gebrek aan communicatiekanalen.

Op de Bovenwindse Eilanden zijn tot nu toe veertien doden gevallen.

Overal wordt geplunderd. Groepjes mensen zijn aan het jatten. Die zijn gewapend: sommigen met vuurwapens, anderen met messen.