Sjeiks krijgen eerste keus, elke maand 4 nieuwe meisjes en hoe jonger hoe beter: de waanzin van IS’ seksslavenhandel

Sjeiks krijgen eerste keus, elke maand 4 nieuwe meisjes en hoe jonger hoe beter: de waanzin van IS’ seksslavenhandel

Bijna dagelijks bereiken ons berichten van de barbaarse praktijken van Islamitische Staat in Syrië en Irak. Ze moorden de bevolking uit in ware slachtpartijen, onthoofden aan de lopende band en verwoesten oude monumenten van onschatbare waarde. Zainab Bangura, een VN-vertegenwoordigster die seksueel geweld in ’t conflictgebied opvolgt, deed een boekje open over de gestructureerde manier waarop IS vrouwen verkracht en tot seksslaven maakt. Haar verhalen doen je de rillingen op het lijf krijgen.

“IS institutionaliseert seksueel geweld. Ze gebruiken het als een terroristische tactiek om hun strategische prioriteiten (rekrutering, fundraising etc.) te bevorderen, om orde en discipline op te leggen en om hun radicale ideologie door te drukken”, vertelt Bangura aan de krant Middle East Eye.

Achter de handel in seksslavinnen zit volgens haar een heel georganiseerd systeem. Eenmaal een dorp door IS is aangevallen en ingenomen worden alle vrouwen gescheiden van de mannen. Jongens en mannen ouder dan veertien worden simpelweg geëxecuteerd. De jonge meisjes worden daarna apart genomen en onderworpen aan een vleeskeuring: ze worden uitgekleed, hun maagdelijkheid wordt gecontroleerd en daarna krijgen ze een “rating” voor schoonheid en cupmaat. De jongste maagden die als “de mooiste” worden beschouwd, gaan voor hoge prijzen de deur uit en worden meteen naar Raqqa, het grootste bolwerk van IS, verscheept.

De rest van de meisjes wordt gewoon geveild op de slavenmarkt alsof het kamelen zijn. Op zo’n veiling wordt er duchtig afgedongen en proberen kopers “korting” te krijgen door meisjes uit te maken voor “lelijk” of te zeggen dat ze “te platte borsten” hebben. Er is zelfs een hele hiërarchie op die slavenmarkten: sjeiks krijgen de eerste keus, dan de emirs en als laatste de strijders. De mannen met geld gaan vaak met wel drie tot vier meisjes naar huis en houden die voor een maand of zo, tot ze ze beu zijn. Dan gaan ze gewoon terug de slavenmarkt op. Bangura hoorde zelfs verhalen van een meisje “who was traded 22 times, and another, who had escaped, told us that the sheikh who had captured her wrote his name on the back of her hand to show that she was his “property.“”

Getty

“$5.000 to buy the girls back”

Tussen de 3.000 en 5.000 vrouwen zouden naar schatting momenteel in slavernij zitten in handen van IS. Velen daarvan zijn Yezidi, een ethnische minderheid die door IS als “afvallige duivelaanbidders” worden gezien omwille van hun historische band met de regio voor die Islamitisch grondgebied werd. De Jezidische slavinnen worden door de jihadisten dan ook extreem wreed behandeld.

“They commit rape, sexual slavery, forced prostitution and other acts of extreme brutality. We heard one case of a 20-year-old girl who was burned alive because she refused to perform an extreme sex act. We learned of many other sadistic sexual acts”, weet Bangura.

De brutaal mishandelde vrouwen zijn voor de IS-strijders jammer genoeg niet alleen een bron van plezier, ze vormen ook een mooie bron van inkomsten voor de groep. Naast de bedragen die ze opbrengen op de slavenmarkt is de enige manier voor hen om vrij te komen, vrijgekocht worden met losgeld door hun familie: “When parents or community leaders are informed about the whereabouts of the women and girls, they would raise money – as much as $5,000 – and use an intermediary to “buy” the girls back.”

Getty
Bron: Washington Post, Middle East Eye

Gesponsorde artikelen