Skálmöld over spoken en de muzikale explosie van IJsland vlak na hun concert op Graspop 2019

Skalmöld
Graspop

De jongste jaren heeft zich in erg korte tijd een ongelofelijke metalscene ontwikkeld in IJsland. Eén van de grootste bands is Skálmöld, een viking/folk metalband die in tien jaar tijd maar liefst vijf volwaardige albums uitbracht. Hun meest recente plaat heet ‘Sorgir’ en vertelt vier spookverhalen. Wij spraken met Skálmöld vlak na hun show op Graspop 2019.

Hoe ging de show?

Skálmöld: “Zeer goed. Het was warm, maar we zijn blij dat er zoveel mensen stonden. Na tien seconden was het al moeilijk om gitaar te spelen door de hitte.”

(De 20 beste concerten op Graspop 2019 (in willekeurige volgorde).)

IJsland als muziekland

Jullie komen uit IJsland. Heel wat acts komen de jongste tijd uit IJsland, niet alleen metalbands. Hebben jullie daar een verklaring voor?

“Het is er erg donker, we hebben niet veel te doen. Er was trouwens lang niet eens kabeltelevisie, dus we moesten ons wel bezighouden. Iedereen speelt muziek. Bovendien worden er in alle scholen muzieklessen gegeven. Wat IJsland van andere Europese landen onderscheidt, is het feit dat we geïsoleerd leven. Toen wij opgroeiden, waren er geen metalbands in IJsland. Opeens was er één band, vijf jaar later waren er twee. Wie naar metal wou luisteren, moest het dus gewoon zelf spelen.”

(Sabaton op Graspop 2019: over spelen met een koor en hun plaat over de Eerste Wereldoorlog.)

Graspop

IJslands ‘erfgoed’

Waarom zingen jullie in het IJslands en niet in het Engels?

“Toen we de band startten, hadden we het plan om ons Viking-erfgoed als inspiratie voor de muziek en de teksten te gebruiken. Daarom voelt het het meest natuurlijk aan om in het IJslands te zingen. We wilden toen nog geen tourende band zijn, maar gewoon een album maken in het IJslands. Als we het in het Engels gedaan hadden, had het geforceerd geklonken. Dan was het ons doel geweest om te touren, wat nu eerder als een verrassing is gekomen voor ons.”

Jullie zingen over de vikings en de noordse mythologie. Waarom spreekt jullie dat zo aan?

“Omdat dat zo cool is en dichtbij ons staat. Tegenwoordig keren veel mensen terug naar dit soort religies, omdat ze die geschiedenis willen omarmen.”

Zijn jullie zelf ook heidenen?

“Ja. In die zin dat we niet in religie geloven. We geloven niet letterlijk in die goden, maar ze zijn veel leuker en interessanter dan de christelijke god.”

(Graspop 2019: wij spraken met Death Angel op de thrash-dag.)

Plaat vol spookverhalen

Jullie brachten eind vorig jaar ‘Sorgir’ uit. Waar gaat de plaat over?

“Dat is onze vijfde release al, we brengen altijd conceptalbums uit. Van het eerste tot het laatste nummer schetsen we één groot verhaal. Bij ‘Sorgir’ gingen we voor traditionele, IJslandse volksverhalen in plaats van de mythologie, we vertellen vier spookverhalen. Fucking things up.”

“Op het album staan acht nummers. Twee nummers zijn steeds met elkaar verbonden en vertellen een verhaal. Bij het eerste lied wordt het verhaal altijd verteld vanuit het perspectief van mensen, bij het tweede nummer vanuit dat van de geesten of andere schepsels. Acht nummers, vier verhalen.”

(Municipal Waste over Trump en Belgische bands vlak na hun concert op Graspop.)

Graspop

Viking metal

Vroeger draaide viking metal meer om feesten. Is het genre fel geëvolueerd in de serieuze richting?

“We gaan er 100 procent voor. Als we op het podium klimmen, willen we de beste show ooit neerzetten. We spelen bijvoorbeeld niet in vikingkleren. Op het podium voelen we ons eerder zoals Iron Maiden, het is gewoon metal. We doen die kleren niet aan, omdat we zelf geen vikings zijn. We praten niet slecht over andere bands, maar voor ons zou dat niet eerlijk overkomen. We zijn bijvoorbeeld goede vrienden met Korpiklaani en Arkona uit Rusland, zij doen dat fantastisch met hun speciale kledij aan.”

“We zingen over iets dat buiten ons eigen leven staat, maar met zo’n kleren zouden we alsof doen. Dat willen vermijden als muzikanten, we zouden ons echt oncomfortabel voelen.”

(Fever 333 vlak voor hun Graspop-concert over activisme en de Europese festivalcultuur.)

Toekomstplannen

Welke andere bands zouden jullie graag zien op Graspop?

“Gojira, Kvelertak, Eluveitie, Kiss en Cradle of Filth.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?

“We gaan verder touren en in november is er een vikingfestival. In juli spelen we onze eerste show ooit in Noord-Amerika. We maakten nooit plannen toen we met deze band begonnen, dat is de reden waarom we nu staan waar we staan. Dit zou morgen kunnen eindigen en we vinden het heel belangrijk om goede vrienden te blijven. We genieten hier met volle teugen van!”

Graspop

Gesponsorde artikelen