Skiërs opgelet: 14 uur is het gevaarlijkste uur op de skipistes

Skiërs opgelet: 14 uur is het gevaarlijkste uur op de skipistes

De krokusvakantie is in zicht en dat betekent dat we eindelijk kunnen gaan skiën. Het zal dan ook niemand verbazen dat de reisverzekeraar Europ Assistance rond de carnavalsperiode maar liefst 60 procent van haar jaarlijkse schadegevallen moet dekken. En daar zit zeker ook het einde van de blok voor iets tussen. Wie binnenkort naar de bergen trekt, kan zich dus maar beter voorbereiden.

Volgens Europ Assistance zijn de omstandigheden gunstig om van het komend skiseizoen een succes te maken. Dat schrijft de Franstalige krant La Capitale. Vanaf zaterdag 10 februari zullen er tal van Belgen de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse skioorden overrompelen om te snowboarden en skiën, maar natuurlijk ook voor de après-ski en om gezellig samen te hokken in een chalet.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Maar daar komt natuurlijk heel wat bij kijken. Het eerste aandachtspunt: de auto. “Want naar de Alpen rijden, da’s natuurlijk niet hetzelfde als een ritje naar de Noordzee”, klinkt het bij Europ Assistance.

Tijdens sommige periodes zijn de routes naar skioorden overvol, waardoor het verkeer maar moeizaam verloopt. En dat is al helemaal het geval als het weer tegenvalt. Let er dus zeker op dat de batterij van je wagen opgeladen is en dat je uitgerust bent met winterbanden en sneeuwkettingen.

Niet skiën rond 14 uur

Europ Assistance raadt ons ook aan om rond 14 uur even niet te skiën. Uit de cijfers van de verzekeraar blijkt dat de meerderheid van de ongevallen dan voorvallen. Zo zit er tussen 14 uur en 14 uur 30 het meeste volk op de piste en moeten de veiligheidsdiensten in dat halfuur maar liefst een kwart van hun interventies van de dag uitvoeren.

Ook bestaan er cijfers over de dagen van je vakantie, waarop je het meeste risico loopt op accidenten: de allereerste dag (je hebt nog niet genoeg ervaring), het midden van de vakantie (je neemt onnodige risico’s) en het einde van de vakantie (je bent moe).

Kinderen

Voor tijdens het skiën raadt Europ Assistance een helm aan voor kinderen. “Dat is een begin, maar als je gaat skiën is goed materiaal echt een must.” Je moet dus niet alleen een geschikte outfit hebben, maar ook een skibril, lippenbalsem en zonnecrème.

Voor kinderen is het zelfs verplicht om een helm te dragen als ze op skiklasse gaan in Frankrijk, Zwitserland en Tsjechië. In Italië, Kroatië, Slovenië en Spanje is het verplicht voor alle kinderen onder de 14 jaar en in Oostenrijk (behalve in Tirol en Vorarlberg) voor alle kinderen onder de 16 jaar.

Fysieke voorbereiding

Je moet je ook fysiek voorbereiden. Europ Assistance raadt wintersportfans aan om drie maanden voor hun vertrek beginnen te trainen. De meest geschikte activiteiten zijn fitness, joggen, wandelen en fietsen. De verzekeraar raadt aan om twee à drie keer per week te trainen. Zo zal je je niet kapot zweten op de piste en zal je niet helemaal afgepeigerd zijn na één dag in de sneeuw.

Heel wat fitnesszalen hebben trouwens een specifiek, aangepast programma om je voor te bereiden op een skivakantie. Ook indoor skiën is een fantastische gelegenheid om je skireflexen in de praktijk om te zetten.

Buiten de piste

Niet onbelangrijk: je aanpassen aan hoogteverschillen. Hoe hoger het gebied, hoe minder druk de atmosfeer op je uitoefent en hoe minder zuurstof je hebt. Dat kan vermoeiend zijn voor je lichaam, waardoor fysieke inspanningen zwaarder worden. De kans op luchtwegen- en hartaandoeningen vergroot ook, maar dan hebben we het natuurlijk over de extreemste gevallen. Probeer je de eerste dagen dus niet te forceren.

Vanzelfsprekend wordt ook skiën buiten de piste afgeraden. Alleen al in de Alpen vallen er jaarlijks tientallen doden door avontuurlijke skiërs die buiten de piste hun geluk gaan zoeken.

Gesponsorde artikelen