Left Right
scrollTop top

Skivakantie ook na de krokus geen optie: strenge controles op verlengd verbod niet-essentiële reizen


Skivakantie Reisverbod Politiecontrole
© Shutterstock

Een skivakantie zal er dit jaar waarschijnlijk niet meer inzitten. Normaal gezien zouden de komende weken een massa mensen naar de bergen trekken. De periode rond de krokusvakantie is dan ook het favoriete moment van het jaar van heel wat skiërs en snowboarders. Maar het verbod op niet-essentiële reizen is verlengd tot 1 april. Ook na de krokusvakantie zal de politie streng controleren aan de grenzen.

De krokusvakantie zal er voor heel wat mensen niet uitzien zoals anders. Er geldt namelijk nog steeds een verbod op niet-essentiële reizen, en net dat is één van de favoriete bezigheden van de Belgen tijdens de vakantie in februari. Maar 2021 wordt (waarschijnlijk) een jaar zonder skivakanties, want ook die vallen onder de noemer “niet-essentiële reizen”.

Tot vlak voor de paasvakantie

Het verbod werd al tijdens het laatste Overlegcomité van de verschillende Belgische regeringen verlengd. Oorspronkelijk zou het gelden tot 1 maart, maar vorige week kondigde premier Alexander De Croo (Open Vld) aan dat het verbod, net zoals de meeste andere coronamaatregelen, verlengd zou worden tot 1 april.

Concreet wil dat zeggen dat een skivakantie er ook na de krokusvakantie waarschijnlijk niet zal inzitten. Het verbod op niet-essentiële reizen geldt namelijk tot vlak voor de paasvakantie. Die start officieel op maandag 5 april. Het is nog helemaal niet zeker of het Overlegcomité tegen dan het verbod zal opgeheven hebben.

Strenge controles aan de grens

De politie heeft laten weten dat er tijdens de krokusvakantie strenge controles rond de landsgrenzen gepland staan. “De lokale en federale politie zullen controleren aan de grenzen via enkele gestructureerde acties en gerichte patrouilles”, vertelt Nicholas Paelinck. Hij is korpschef van politiezone Westkust en voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie (VCLP).

“Wie een overtreding maakt, krijgt per persoon een boete en wordt teruggestuurd.” Natuurlijk wordt niet iedereen die de grens wil oversteken, meteen beboet. “Voor de uitzonderingen, zoals grensarbeiders of reizen vanwege dwingende gezinsredenen, stelt zich dus geen probleem”, klinkt het.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • België
 • Aantal
  besmettingen
  939.309
 • Aantal
  doden
  23.636