Left Right
scrollTop top

Sla je slag op het Autosalon dankzij deze tien tips


Sla je slag op het Autosalon dankzij deze tien tips

Er wordt weleens gezegd dat de Belg geboren is met een baksteen in de maag. Maar als we de statistieken bekijken, dan kunnen we gerust zeggen dat ook koning auto een prominente plek inneemt in het leven van de Belg. En dat zal vanaf vrijdag ongetwijfeld weer blijken tijdens het befaamde Autosalon.

Ga jij binnenkort ook naar het Autosalon, en hoop je dan met vlag en wimpel te slagen in je persoonlijke project ‘koop je droomwagen aan een knalprijs’? Hou dan zeker in je achterhoofd dat álles erop gericht is om je over de streep te trekken: de spotlights op de glimmende auto’s, de glimlachende hostessen, de achtergrondmuziek, … Zorg er dus voor dat je het hoofd koel houdt en je een beredeneerde beslissing kan nemen. Deze tien tips uit La Dernière Heure kunnen daar alvast bij helpen!

1. Onderhandel

Op het Autosalon valt over alles te onderhandelen. De prijs die uithangt is ook gewoon zo berekend dat die nog ruimte biedt voor onderhandeling. Slechts één tot drie procent van wie een auto koopt op het Autosalon betaalt effectief het bedrag dat in eerste instantie wordt opgegeven. Stem dus niet te snel in.

2. Geen stress

Laat je niet intimideren. De autofabrikanten realiseren 30 tot 40% van hun jaarlijkse verkoopcijfer tijdens het Autosalon. Zij hebben dus meer reden tot stress dan jij. Als de cijfers op het Autosalon tegenvallen, dan kunnen ze dat nooit meer goedmaken in de rest van het jaar. Hou dus in je achterhoofd dat de verkopers meer te verliezen hebben dan jij.

3. Leid het gesprek zelf

Jij moet het gesprek leiden, niet de verkoper. De verkoper heeft duizend trucjes op zak om je over de streep te trekken, dus laat je niet inpakken met het eerste het beste cadeautje, zoals en autoradio die je er gratis bij krijgt. Hoe vriendelijk en beleefd die autoverkoper ook is, het is zijn job om sluw te zijn. En onthou: er bestaat niet zoiets als met verlies verkopen, dus laat je dat ook niet wijsmaken.

4. Denk ook eens aan een stockwagen

Je zal altijd een nog grotere korting krijgen op een stockwagen, omdat die al klaar is en staat te wachten om verkocht te worden. Weet dat autoverkopers altijd eindereeksen hebben staan aan extreem interessante voorwaarden. Door te kiezen voor het voorlaatste model van een auto, kan je echt een gouden zaakje doen.

5. Doe je huiswerk vóór het Autosalon

Zoek zoveel mogelijk informatie op het internet vooraleer je naar het Autosalon trekt en verblind wordt door al die mooie wagens: motor, prijzen, opties, … Selecteer een drietal modellen waarop je je wil focussen. En zorg daarnaast dat je de waarde kent van je huidige auto als je die wil laten overnemen (maar begin niet meteen tijdens de onderhandelingen over die overname).

6. Onderteken niet meteen

Ga niet meteen in op een voorstel, maar doe eerst een vergelijkende studie. Dat is net het voordeel van het Autosalon: alles bevindt zich op wandelafstand. Vergelijk eerst verschillende prijzen en voorwaarden.

7. Vergelijk ook financieringen en verzekeringen

Die vergelijkende studie geldt ook voor autoleningen en -verzekeringen.

8. Denk aan de hogere taksen voor dieselwagens

Als je niet minstens 30.000 km per jaar rijdt, ga dan sowieso voor een benzinewagen.

9. Doe altijd een testrit

Er zijn auto’s die er fantastisch uitzien langs de buitenkant, maar die serieus tegenvallen als je erin zit en ermee rijdt. Uittesten dus die handel!

10. Onthou dat de saloncondities even lang duren als het Autosalon zelf

Als je een auto hebt gekocht tijdens het Autosalon, en daar vervolgens spijt van krijgt, heb je minstens zeven dagen de tijd om je aankoop te annuleren door een aangetekende brief te sturen naar de concessiehouder.

Een goed voorbereid man of vrouw is er twee waard, dus bij deze: veel succes, en hopelijk sleep jij je droomwagen in de wacht aan een zacht prijsje!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658