Slaaptekort kan je sneller doen sterven

Slaaptekort
iStock

Als je niet genoeg slaapt, kan dat serieuze gevolgen hebben op je gezondheid. Zo vertelt een neuroloog dat te weinig slapen je zelfs kan doden. Een beetje extreem wel, maar hij verduidelijkt ook waarom. Net daarom kruipen wij er ook op tijd in vanavond!

Te weinig slapen, kan je blijkbaar sneller de dood injagen. Zo beaamt neuroloog Matthew Walker in zijn boek ‘Waarom wij slapen’ dat wij voldoende moeten slapen om gezond te kunnen leven. “Hoe minder je slaapt, hoe korter je leven”, zegt hij in zijn boek. Dramatisch, hé?

Je kan vroeger sterven

Heel wat mensen worstelen met een slaaptekort. The World Health Organisation en Walker raden acht uur slaap aan als basis. Volgens Walker zouden zes of zeven uren slaap per nacht leiden tot langdurige schade aan je gezondheid. “Door acht uur te slapen, blijf je productief en fit”, klinkt het in zijn boek. “Als je geen acht uren slaapt, zal je lichaam het wel voelen na een tijdje.” En je lichaam zal op drie grote vlakken naar achter gaan.

Volgens Walker is er een globaal experiment dat we jaarlijks tweemaal negeren. “Telkens als er een uurwisseling voordoet, stijgt het aantal auto-ongelukken. Walker ziet het probleem terugkomen in zijn experimenten. “Bij deelnemers die kort slapen, vertraagt de reactiesnelheid.” Maar dat is ook niet alles. Onderzoekers hebben ook ontdekt dat tijdens de uurwisselingen het aantal hartaanvallen stijgt.

Slechter immuunsysteem

Als je niet voldoende slaapt, zal je lichaam het moeilijker hebben om tegen ziektes te vechten. Je lichaam heeft natuurlijke cellen die je beschermen tegen ziektes, maar door een slaaptekort mindert de opslag van deze cellen. “Stel dat je op een nacht slechts 4 of 5 uren slaapt, zal deze opslag kunnen minderen met 70 procent”, meent Walker.

Daarnaast kan slaaptekort ook zorgen voor chronische ziektes. Denk maar aan Alzheimer, obesitas en diabetes. Als je maar een week lang slecht hebt geslapen, zie je al een verandering in insuline.

Het is kankerverwekkend

Als je weinig slaapt, maakt je lichaam een betere basis voor kanker omdat het melatonine onderdrukt. Zo wordt er met de vinger gewezen naar slaaptekort als oorzaak voor colonkanker, borstkanker en prostaatkanker.

Gesponsorde artikelen