Slecht nieuws: je hond verstaat je niet écht (maar zo kan je leren om ermee te praten)

Slecht nieuws: je hond verstaat je niet écht (maar zo kan je leren om ermee te praten)

Weet je hond echt wat je wil zeggen als je “pak!”, “zit!” of “lig!” tegen ‘m zegt? Onderzoek van de hersenen van honden toont dat je bevel niet meer betekent dan aandacht trekken. Toch zijn er goede redenen om aan te nemen dat je met je hond kan communiceren.

Als je ‘kat’ zegt tegen je hond en hij springt een halve meter in de lucht: denkt je hond dan aan de viervoetige pluisbeesten of weten ze gewoon dat er iets niet juist is? Tot spijt van wie het benijdt, is er weinig wetenschappelijk bewijs voor het idee dat honden woorden kunnen begrijpen. Tenminste, dat bewijzen hersenscans absoluut niet.

Aan deze tien hondenrassen ben je niet allergisch.

Scanner

Het is niet allemaal slecht: honden kunnen, volgens een artikel in Frontiers in Neuroscience, wel een onderscheid maken tussen woorden die ze al gehoord hebben en dus kennen en woorden die ze niet kennen. Het onderzoek ging door aan de universiteit van Emory, verschillende honden werden ervoor onder een MRI-scanner gelegd.

Uit eerder onderzoek blijkt dat honden vooral andere elementen gebruiken om te begrijpen wat mensen bedoelen. Je kijkrichting, gebaren en zelfs emotionele uitingen zijn allemaal tips voor je hond. Maar dit onderzoek toont dat ze dus wel woorden herkennen, zelfs als ze niet precies weten wat ze willen zeggen.

iStock
giphy

Apporteren

In de studie werden 12 honden van verschillende rassen, getraind door hun eigenaars, maanden aan een stuk. Ze moesten leren om twee verschillende objecten, die een andere textuur hadden, te halen op basis van één commando. Basiskennis voor bepaalde honden, maar echt een woord zeggen en dan het juist object terugkrijgen, dat is niet elk dier gegeven.

10 hondenrassen die perfect zijn voor wie voor ’t eerst een hond heeft.

Wat blijkt? Als de honden eenmaal getraind zijn en je zet ze onder een scanner terwijl je een speeltje ophoudt en het juiste woord zegt, hebben ze lagere hersenactiviteit in een bepaalde regio dan als je hetzelfde speeltje ophoudt, met het verkeerde woord.

Mensen werken anders

Interessant genoeg zien we bij hersenscans bij mensen het tegenovergestelde: zij hebben grotere hersenactiviteit bij gekende woorden. Bij honden toont de regio in de hersenen ook aan dat het om een soort Pavlov-reflex zou gaan. Met andere woorden: honden willen doen wat jij vraagt omdat ze op een beloning hopen.

Mag je het raam van een wagen breken om een hond te redden?

De onderzoekers concluderen nog dat een hond bevelen geven best een combinatie is van woorden, gebaren en zelfs emotie. Dat is de snelste manier om te communiceren met je trouwe viervoeter.

iStock

Gesponsorde artikelen