Slecht nieuws: je spoelt je toilet waarschijnlijk verkeerd door

Discussies over het toilet zijn er genoeg, en wij willen er graag nog eentje toevoegen: bril omhoog of naar beneden, toilet gewoon spoelen of luchtverfrisser, wc-papiervelletjes langs de bovenkant of de onderkant en nu ook: als je doorspoelt, moet de klep dan dicht of niet. Gelukkig is de wetenschap er om ons te redden en het antwoord is: ja. 

Ooit schrik gehad voor een toiletmonster? Wel, er zit er eentje in dat meer schade veroorzaakt dan je dacht en daarom moet je dus het deksel van je toilet sluiten voor je doorspoelt. Wat? Ook dat nog? Wel, ja, want onderzoek wijst erop dat er een reële kans is dat je op die manier bacteriën aan het verspreiden bent.

Elke keer als je het toilet doorspoelt, spat er namelijk ook wat water op, in een soort waterdamppluim. Dat zijn kleine waterdeeltjes, die natuurlijk ook microscopische deeltjes van wat je net in het toilet achtergelaten hebt, bevatten. En die worden door je badkamer gesprayd. Niet alleen op je net-gekuiste vloer, maar ook op je handdoeken, washandjes, spiegels en ja, ook in het bekertje van de tandenborstel.

Vier meter

Denk je dat we overdrijven? Volgens onderzoek van de Philip Tierno, een microbioloog aan de universiteit van New York is de breedte van die ‘pluim’ aan waterdeeltjes vrij gigantisch. Binnen een straal van vier en een halve meter rond je toilet zit je in de gevarenzone. Da’s geen kleine oppervlakte.

Maar goed, een beetje bacteriën, uiteindelijk zitten ze in je lijf, kan dat veel kwaad? Ja en nee. Natuurlijk zijn er genoeg bacteriën die zelfs gezond voor je zijn, die in het toilet eindigen. Maar ook e-coli, salmonella en norovirus zijn soms aanwezig en die kunnen wel wat miserie veroorzaken. En die virussen worden dus ook doorheen je badkamer gestrooid elke keer als je doorspoelt. Smakelijk, trouwens.

Hoe groot is de kans

Toch is er volgens de onderzoeker nog niet genoeg research gedaan naar hoe vaak zo’n spattend toilet effectief andere ziektes veroorzaakt. Hoe vaker je in contact komt met de pathogenen (bijvoorbeeld, door nader kennis te maken met je porseleinen troon door er aan te likken ofzo, we zeggen maar iets) hoe groter de kans dat je ziek wordt, dat is logisch.

Ook in een ziekenhuis zou er daarom beter ook een algemene richtlijn komen om toiletten volledig te sluiten bij het doorspoelen. Ook daar geldt de regel: hoe meer zieke mensen, hoe groter de kans dat de bacteriën verspreid raken en da’s nu net de plek waar je een extra voorzorgsmaatregel kan nemen.

“Het is sowieso een goed idee om je wc-deksel te sluiten”, zegt Tierno aan Tech Insider. Maar zelfs met het deksel naar beneden, hou je beter je bekertjes, tandenborstels en alles wat aan je lippen kan komen, opgeborgen. Probeer die dus maar naast je honderdtwintig schoonheidsproducten te zetten. En nu heb je dus ook een reden om aan je man te zeggen dat ie de bril naar beneden moet doen. Maar dus niet alléén de bril.

iStock
Meer
Lees meer...