Slecht nieuws: na 35 jaar is het gedaan met het moratorium op walvisjacht

Slecht nieuws: na 35 jaar is het gedaan met het moratorium op walvisjacht

Japan gaat zich officieel terugtrekken uit de Internationale Walvisvaartcommissie. Dat betekent dat het zich weer kan bezighouden met de commerciële walvisjacht. Daarmee komt abrupt een einde aan een moratorium op de commerciële walvisvangst dat 35 jaar standhield.

Japan gaat zijn terugtrekking nog voor het eind van het jaar officieel bekendmaken. De Japanse regering overweegt de commerciële walvisvaart te hervatten in de zeeën rond Japan, die tot het exclusieve economische domein van het land behoren.

De Internationale Walvisvaartcommissie werd in 1946 in het leven geroepen om de wereldwijde walvisjacht te reguleren. Sinds 1982 is de commerciële walvisvaart verboden door de commissie, hoewel Japan sinds 1986 enkele honderden walvissen per jaar mag vangen voor “wetenschappelijke doeleinden”.

Het Aziatische land heeft zich echter sindsdien meerdere malen uitgesproken als een fel tegenstander van het verbod. Volgens Japan wordt er alleen gejaagd op walvissoorten die niet met uitsterven bedreigd worden. Bovendien is het jagen en vervolgens eten van walvis een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur.

Eerder dit jaar probeerde Japan via de Internationale Walvisvaartcommissie al het verbod te beëindigen. In september werd echter door een grote meerderheid besloten dat het verbod in stand bleef, waarna Japan al dreigde uit het samenwerkingsverband te stappen.

Gesponsorde artikelen