Slecht nieuws voor wie nog op skivakantie vertrekt: de lente is ook begonnen in de bergen

Slecht nieuws voor wie nog op skivakantie vertrekt: de lente is ook begonnen in de bergen

Veel Belgen zijn al op skivakantie geweest, maar een heleboel moet ook nog vertrekken. Tijdens de paasvakantie is er altijd een trektocht naar de bergen. Dat zal dit jaar niet anders zijn, maar is de sneeuw nog wel goed of is de lente daar ook al begonnen?

De temperaturen in ons land stijgen het komende weekend tot een mooie 16 graden. Maar niet alleen in ons kleine landje, ook daarbuiten is de lente in aantocht. Zij die nog op skivakantie vertrekken, hebben natuurlijk liever koudere temperaturen. Met het warme weer in het verschiet worden er niet meteen problemen verwacht op de hoger gelegen pistes. De sneeuw in de lagere gebieden daarentegen zou wel eens van een mindere kwaliteit kunnen zijn en de sneeuw zou daar zelfs kunnen smelten. De Engelse krant The Telegraph maakte een overzicht per regio.

Frankrijk

De skicondities zijn perfect in de premium skiresorts. Door de hogere temperaturen kunnen skiërs en snowboarders wel slechtere omstandigheden verwachten op de lager gelegen pistes. Weerberichten voorspellen immers regen en sneeuw.

In het gebied Val d’Isere, op een hoogte van 1.850 meter, zijn er vandaag nog steeds 74 van de 76 liften open. Op een hoogte van 3.500 meter is de sneeuw 370 cm dik. Skiërs kunnen zich op die hoogte uitleven met stevige, vaste en droge sneeuw. Toch moet er rekening worden gehouden met een gemiddelde dagtemperatuur die de komende dagen zal flirten met het nulpunt.

Oostenrijk

Net als in Frankrijk, is er in de hoger gelegen gebieden geen enkel probleem. Meer nog, de sneeuw is er indrukwekkend dik voor deze tijd van het jaar. De Oostenrijkse weerberichten voorspellen milde temperaturen. Hierdoor bestaat de kans dat de sneeuw in de valleien gaat smelten.

Voor de hogere skipistes in St. Anton (1.300 meter) is er geen gevaar. Op 2.800 meter is vandaag een sneeuwdikte van 360 cm geregistreerd. Alle 88 liften en pistes zijn open in het resort, maar de komende week moeten skiërs er rekening mee houden dat praktisch iedereen voor de hoger gelegen pistes zal kiezen. De lagere hellingen in Oostenrijk worden nat met periodes van regen, smeltende sneeuw en sneeuw.

Zwitserland

Het was weer een fantastische week in de Zwitserse Alpen met uitzonderlijk goede sneeuwcondities op alle hoogtes. De weersvoorspelling voor Zermatt (1.620 meter) en de Zwitserse Alpen is nogal wisselvallig. Voor de komende vijf dagen worden er periodes voorspeld met regen, smeltende sneeuw, sneeuw en zelfs zonneschijn.

Vandaag zijn er in Zermatt nog steeds 43 van de 52 liften open. De sneeuw is in de lager gelegen gebieden 140 cm dik, terwijl de dikte in de hoger gelegen stukken toeneemt tot 340 cm. De hoogste pistes mogen zich verwachten aan verse sneeuw volgende week. Maar voor de lagere pistes is er slecht nieuws: daar zal het waarschijnlijk gaan regenen.

Italië

In de Italiaanse Alpen en de Dolomieten zijn de sneeuwomstandigheden nog steeds ideaal. In alle gebieden is de sneeuw nog buitengewoon dik voor de tijd van het jaar.

In het gebied Cortina d’Ampezzo in de Dolomieten, op een hoogte van 1.220 meter, zijn 33 van de 37 liften in gebruik en zijn alle pistes open. Op de hoger gelegen stukken, tot 3.240 meter, kunnen skiërs en snowboarders genieten van een sneeuwlaag van 130 cm diep. Daarnaast is het poeder van een goede kwaliteit.

Voor volgende week zien de weersverwachtingen er slechter uit. Er worden zowel regen- als sneeuwbuien voorspeld. Op de hogere punten wordt er een lading verse sneeuw verwacht, maar aan de basis zal het hoogstwaarschijnlijk gaan sneeuwen.

Andorra

De skicondities in Andorra waren de afgelopen week fantastisch. De sneeuwdieptes en -omstandigheden zijn uitstekend op alle hoogten. Maar de komende week zal het mild worden met periodes van regen, natte sneeuw en sneeuw.

In de skigebieden Grandvalira en Vallnord blijven alle pistes open. In Soldeu (1.710 m) zijn vandaag alle 18 skiliften open voor de sneeuwfanaten. Er werd een sneeuwdiepte gemeld van 130 cm op de lagere pistes. Op de hoger gelegen stukken is er een laag van 210 cm dik. De hellingen zullen naar verwachting 25 cm verse sneeuw krijgen. Maar met gemiddelde temperaturen van 6°C kunnen skiërs zich best voorbereiden op regen en smeltende sneeuw in de lagere gebieden.

Oost-Europa

Na twee weken van vrieskou, zullen de temperaturen volgende week ver boven het vriespunt liggen in alle resorts. In Spindleruv Mlyn (715 meter) in Tsjechië zijn er vandaag 16 van de 17 liften open en is de sneeuw van een goede kwaliteit. In de lagere gebieden is de sneeuwlaag 60 cm dik. Op een hoogte van 1.310 meter werd een diepte van 100 cm gemeten.

Volgende week zullen de temperaturen aan de basis stijgen tot 5°C. Op de toppen zal ongeveer 20 cm sneeuw vallen, terwijl de lagere gebieden het moeten stellen met smeltende sneeuw en regen.

Scandinavië

Met temperaturen onder het nulpunt, vind je in Finland, Zweden en Noorwegen de beste sneeuwcondities van Europa. In het Noorse Hemsedal (550 meter) is er voor de komende vijf dagen maar liefst 40 cm sneeuw voorspeld. Alle liften zijn operationeel en het poeder is van een uitstekende kwaliteit. De sneeuwlaag is ook voldoende dik: op een hoogte van 1.100 meter is de sneeuw momenteel 175 cm diep. De voorspelde temperaturen liggen rond -1°C.

Ga jij nog skiën of snowboarden?

Gesponsorde artikelen