Left Right
scrollTop top

Slecht nieuws voor wie op skivakantie naar Zwitserland gaat: frank is plots fors duurder geworden


Slecht nieuws voor wie op skivakantie naar Zwitserland gaat: frank is plots fors duurder geworden

De Zwitserse frank is fors duurder geworden nu de Zwitserse Centrale Bank de koppeling met de euro loslaat. Voor een euro krijg je nog slechts 0,9 Zwitserse frank, terwijl dat eerst nog 1,2 frank was. Als gevolg daarvan wordt een vakantie in Zwitserland flink duurder.

Door de verkoop van franks in ruil voor euro’s hield de Zwitserse Centrale Bank (SNB) de waarde van de frank op ongeveer 1,2 frank per euro na de Europese schuldencrisis van 2012. De bank wou zo vermijden dat de concurrentiepositie van de eigen bedrijven ondermijnd zou worden en vakanties plots veel duurder zouden worden door een te sterke stijging van de munt. 

De SNB stapte daar nu van af omdat de dollar de voorbije maanden sterk is gestegen ten opzichte van zowel de euro als de frank, en de bank niet wil dat de frank zich laat meeslepen in de negatieve spiraal van de euro. De Zwitserse economie draait bovendien veel beter dan die van de eurozone, weet onder meer de VRT-nieuwsdienst. 

De SNB verlaagde ook de rente in Zwitserland om de stijging van de frank te beperken, maar veel effect had dat niet. Door de stijging van de frank worden niet alleen vakanties in Zwitserland duurder, maar wordt ook de exportpositie van bedrijven ondermijnd. Het besluit van de SNB gaf ook de euro een klap ten opzichte van de dollar.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308