Sluit je ramen als je niet van spinnen houdt, want deze giftige soort komt nu graag naar binnen

Sluit je ramen als je niet van spinnen houdt, want deze giftige soort komt nu graag naar binnen

De engste tijd van het jaar is weer begonnen, en niet omdat Halloween in aantocht is. Nu het buiten snel kouder wordt, zoeken spinnen graag de warme plekjes in huis op. En daar zit zo nu en dan ook een giftig exemplaar tussen. De valse zwarte weduwe is gelukkig minder giftig dan de echte, maar toch kan een beet veel hinder veroorzaken.

Heb jij je ook al eens afgevraagd hoe die spinnen er in de herfst en winter altijd in slagen om uitgerekend naar jouw slaapkamer te komen? Vermoedelijk zet je af en toe eens een raam open om de kamer te verluchten, en dat is het ideale moment voor spinnen om binnen te glippen. De omstandigheden waren de voorbije maanden ideaal voor deze diertjes, want door het zachte weer tijdens de zomer waren er veel vliegen en andere insecten, zodat er eten genoeg was voor spinnen om te overleven en te groeien. De volwassen mannetje komen in de maanden september en oktober naar binnen om er te paren met de vrouwtjes.

Valse zwarte weduwe

Vooral de valse zwarte weduwe zal graag van een open raam gebruik maken. Deze soorten, die tot de kogelspinnen behoren, leven immers vaak tussen rotsen en stenen van gebouwen. De slaapkamer is een populaire plaats voor spinnen, want dat zijn de droogste en warmste kamers van een huis. Je herkent de valse zwarte weduwe aan hun glimmende lijf, en ze hebben vaak een gekleurde band rond de voorkant van hun achterlijf.

Wikimedia Commons

Wanneer deze spin bijt, kan dat toch meer doen dan een beetje jeuk veroorzaken. Het kan behoorlijk pijn doen, je huid wordt rood en kan opzwellen. Natuurlijk ligt deze spin niet op de loer om te bijten, maar ze kan wel agressief worden wanneer ze gestoord wordt. Maar echt gevaarlijk zijn ze niet, benadrukt de Zoological Society of London in The Daily Mirror. De spinnen zijn niet nieuw in onze streken, ze komen hier al zo’n honderd jaar voor, maar oorspronkelijk komen ze van het zuidwesten van de Middellandse Zee.

Soms gebeurt het wel eens dat een beet van deze spin ernstige problemen veroorzaakt. Zo bracht de Daily Mail vorige maand nog het verhaal van een Brits meisje dat even niet meer kon lopen, nadat de ontsteking rond de beet in enkele dagen drie keer zo groot was geworden. Maar dat is natuurlijk een extreem voorbeeld, al is het gif in theorie niet ongevaarlijk voor mensen met gezondheidsproblemen. Je zal de spin normaal ook niet zo vaak zien, aangezien ze zich gedeisd houdt, maar ze kruipen soms wel in gordijnen of kleren die op de grond liggen.

Wikimedia Commons

Wat kun je doen?

De naam hebben de spinnen te danken aan het gedrag van de vrouwtjes na het paren. Die doden dan vaak de mannetjes, waardoor ze eigenlijk weduwe worden. Naast de valse zwarte weduwe is er natuurlijk de echte soort. Die komt wel vaker in Europa voor dan vroeger en is ook in ons land al gezien. Al is ons klimaat momenteel niet geschikt voor de spinnen om zich blijvend te vestigen. De beet van een zwarte weduwe is erg giftig en kan tot maagkrampen en zelfs verlammingsverschijnselen leiden. In extreme gevallen kunnen mensen er ook aan sterven. Niet moeilijk, want hun gif is 15 keer straffer dan dat van een ratelslang. Maar voor mensen in goede gezondheid is het doorgaans niet fataal.

De meeste spinnen hebben uiteraard ook een gunstige invloed op je huis, aangezien ze alle andere vormen van ongedierte verwijderen. Je hoeft ze dus niet dood te slaan, maar kunt hen op een vriendelijke manier door datzelfde raam weer naar buiten begeleiden. Mocht je vaak spinnen in huis hebben, zorg er dan voor dat ze geen prooien vinden. Hou vliegen in huis weg van voedsel, vernietig webben door ze volledig te verwijderen. En als je dan toch nog een spin ziet, onthoud dan dat het beestje veel meer reden heeft om schrik van jou te hebben dan omgekeerd.

Wikimedia Commons
(Bronnen: The Independent, The Daily Mirror, The Daily Mail, dier-en-natuur.infonu.nl)

Gesponsorde artikelen