Smart toilet met ‘achterwerkherkenning’ in de maak dat ziektes kan opsporen

Tegenwoordig sleutelen de bollebozen van de wereld niet enkel aan smartphones en smart cars, ook het kleinste kamertje moet koste wat kost gedigitaliseerd worden. Onderzoekers van de Stanford-universiteit zijn momenteel een smart toilet aan het ontwikkelen dat je achterste identificeert.

Pixabay

Na de identificatie van je kloof kan het smart toilet nagaan hoe gezond je bent. “De bedoeling is om precieze, individuele feedback te geven op vlak van gezondheid”, zegt onderzoeker Sanjiv “Sam” Gambhir in het persbericht. “Daarom moet het toilet een onderscheid kunnen maken tussen de verschillende ‘gebruikers’.”  Het concept van het smart toilet werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Biomedical Engineering.

In de paper staat dat het smart toilet gebruik maakt van “de tegenpool van de gezichtsherkenningstechnologie”. Daarnaast maakt het toestel ook gebruik van vingerafdrukherkenning. Gambhir stelt er echter op dat dat minder betrouwbaar is dan achterwerkherkenning, “omdat een andere gebruiker het toilet kan doorspoelen”: “Je anale afdruk is uniek.”

Privacy

Om de privacy van de toiletgebruiker te garanderen, worden de persoonlijke gegevens over hem/haar bewaard in een cloud “waar niemand, zelfs niet je dokter, toegang tot heeft”, zegt Gambhir.

Toch kan het concept van het smart toilet bij sommigen wat raar overkomen. “Om van de voordelen van dit smart toilet te kunnen genieten, moeten gebruikers aanvaarden dat een camera hun anus scant”, geeft Gambhir toe.

Ziekten opsporen

Pixabay

Toch heeft Gambhir het smart toilet niet uitgevonden voor de fun, het is de bedoeling om de gezondheid van de gebruikers op te krikken: “Het toilet is uitgerust met technologie die heel wat ziektes kan opsporen in urine en stoelgang, waaronder enkele kankers, zoals darmkanker en urologische kankers.”

Daarnaast worden de toiletten ook uitgerust met een strookje voor urineonderzoek. Op basis daarvan kunnen tien verschillende ziekten opgespoord worden. Gambhir benadrukt dat het smart toilet natuurlijk de dokter niet kan vervangen en niet in staat is om gefundeerde diagnoses te doen.

“Het smart toilet is de perfecte manier om data te verzamelen die normaal niet nagetrokken wordt. De gebruiker moet niets doen”, zegt Gambhir. “Iedereen moet naar het toilet gaan, daar kan je niet omheen.”

Ondanks al die hoogstaande snufjes (wink, wink) zou het toilet redelijk gemakkelijk te installeren zijn. De technologie kan zo gemonteerd worden op een bestaand toilet. Dit smart toilet werd buiten het onderzoeksteam al uitgetest door zo’n 300 mensen. Slechts 52 procent van de personen in de testgroep voelden zich comfortabel met de idee van het toilet.

Meer
Lees meer...