Zo zorg je ervoor dat je smartphonebatterij het langst meegaat

Smartphone batterij opladen
Pixabay

Een smartphone is een prachtige uitvinding. Je kan er alles mee: je bankzaken regelen, de mooiste foto’s en video’s maken, de juiste weg vinden op vakantie en zélfs telefoneren. Het enige nadeel? Je moet het toestel elke dag opladen. Maar er is ook goed nieuws: met deze tips kan je de levensduur van je telefoon wat verlengen!

Iedereen kent het wel: als je je smartphone ’s nachts hebt opgeladen, sta je ’s morgens op en begin je bang te rekenen of je toestel het wel zal overleven tot je aan het einde van de dag terug thuis bent. Het is normaal dat de batterij van je telefoon een minder lange levensduur heeft als ie ouder wordt.

Maar er is ook goed nieuws! Er zijn namelijk wetenschappelijk onderbouwde truukjes om de levensduur van telefoonbatterij zo lang mogelijk te houden – zonder honderden euro’s te moeten betalen. Een samenvatting:

Laad je smartphone niet ’s nachts op

Smartphone batterij opladen
Pixabay

Door je telefoon de hele nacht lang op te laden, bestaat de kans dat je die overlaadt. Dat wil zeggen dat je batterij kleine stroomstootjes blijft krijgen, om het percentage op 100 te houden. De reden waarom dat slecht is, wordt vergeleken met stress. Als mens heb je bijvoorbeeld ook veel meer last van stress als die langer duurt.

Bij sommige telefoons is de batterij speciaal gemaakt om de nachtelijke oplaadsessies te doorstaan. Er zit dan een techniek ingebouwd die ervoor zorgt dat je batterij niet overladen wordt, waardoor de levensduur op lange termijn veel langer is.

Probeer dus je smartphone uit de stekker te halen als je batterij volledig opgeladen is. Het gevoel dat je batterij daarbij krijgt, kan je vergelijken met het ontspannen van je spieren na een lange inspanning.

Het ideale scenario: na 10 procent verlies even opladen

Het is veel beter voor de levensduur van je batterij om je smartphone verschillende keren kort op te laden, dan die aan één giga-sessie te onderwerpen. Het ideale scenario houdt in dat je je smartphone opnieuw oplaadt als die 10 procent van zijn batterij verloren is.

Dat is voor 99 procent van de mensen niet haalbaar. Waar je wél op kan letten, is dat het percentage niet onder de 10 zakt. Het is dus absoluut geen probleem om je smartphone verschillende keren kort op te laden.

De boosdoeners: 0 en 100 procent

Wat je het best niet doet, is de batterij van je telefoon helemaal laten leeglopen en hem daarna volledig opladen. Het is bovendien nooit een goed idee om je smartphone volledig te laten opladen, omdat je op die manier weer meer “stress” creëert.

Met een smartphone is het bovendien niet meer nodig om de batterij van je toestel de eerste keer volledig leeg te laten lopen om hem daarna twaalf uren aan een stuk op te laden. Bij oude gsm’s moest je dat wel doen, omdat die een batterij hadden met een soort geheugen. Hedendaagse smartphones werken niet meer met zo’n batterij en kan je dus onmiddellijk gebruiken.

Let op met extreme temperaturen

Net als een mens, is een smartphone er ook niet op voorzien om optimaal te functioneren bij extreme temperaturen. Zorg er dus voor dat je je toestel afdekt als het in de zon ligt, en bescherm het extra als je bijvoorbeeld op reis gaat naar een plek waar het enorm koud is.

Ook tijdens het opladen let je er best op dat je telefoon niet te warm krijgt. Als je bijvoorbeeld je toestel met een heel stevig en zwaar hoesje beschermt, haal je dat er beter af terwijl je smartphone aan de stroomkabel hangt.

Gebruik zoveel mogelijk de originele lader van je smartphone

Smartphone hond
Giphy

Originele laders zijn vaak erg duur (bedankt, Apple), maar dat heeft ook een reden. Die laders zijn namelijk speciaal gemaakt om de juiste hoeveelheid stroom door de kabel te jagen aan de beste snelheid.

Een andere (goedkopere) oplader gebruiken kán, maar dat kan er op lange termijn wel voor zorgen dat de levensduur van je batterij duidelijk lager ligt.

Lang niet gebruiken? Af en toe opladen!

Als je nog een oude smartphone ergens in de diepten van je rommelkast liggen hebt als reservetoestel, laad je dat beter af en toe eens op. Of toch zeker als je van plan bent om het toestel te gebruiken als je nieuwe telefoon het begeeft.

Ideaal is het om het batterijpercentage rond de helft te houden. Dat is moeilijk en daar zijn ook de makers van smartphones zich van bewust. Waar je dan wel het best voor zorgt, is dat het percentage niet al te lang op nul staat.

Gesponsorde artikelen