Smartphone uit tijdens de blok? Da’s misschien niet het beste idee

Smartphone uit tijdens de blok? Da’s misschien niet het beste idee

Je Facebook dicht, je Netflix op slot en vér weg blijven van Twitter: ’t is maar een greep uit de maatregelen die duizenden jongeren momenteel nemen om toch maar geconcentreerd te blijven tijdens de blok. Toch is je smartphone, bron van afleiding, uitzetten, niet noodzakelijk de beste oplossing, toch volgens Teleblok. 

Nog één rondje Candy Crush willen spelen en dan vier uur later met de handen in het haar zitten omdat je niet kan focussen op je cursus ethiek: het overkomt de beste. Dus zetten veel blokkende studenten momenteel de smartphone gewoon uit, zo hou je je afleiding ook meteen uit je bureau. Maar volgens Teleblok-coördinator Griet Speeckaert is dat geen goed idee.

Sociale steun

Want, zo zegt Speeckaert aan VTM NIEUWS, je smartphone is ook je supportnetwerk. Als je even in een dipje zit, heb je zo wel je vrienden bij de hand om het moreel hoog te houden. Wie zich snel eenzaam voelt tijdens de blok (zowat iedereen) kan zijn smartphone gebruiken om dat gevoel tegen te gaan. Het is je sociale steuntje in de rug.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je daarom je telefoon op je cursus moet leggen. Twee derde van de studenten kan moeilijk terug aan de slag nadat ze online gingen. Meer dan de helft wordt te veel afgeleid. Vandaar dat Speeckaert het smartphonegebruik ook niet té veel wil aanmoedigen.

Vijf keer checken per uur

“Altijd bereikbaar zijn is niet goed voor je concentratie, leg dus zeker je smartphone niet naast je tijdens het studeren,” zegt ze daarover. Bij voorkeur chat je met één persoon (mute die groepschat dus even) of een heel klein groepje medestudenten.

Onlangs rekende een onderzoek uit hoe vaak we onze smartphone aanraken: het gaat om een ontstellende 5.400 keer per dag. We gaan ook zo’n tachtig keer per dag online. Als je rekent op acht uur slaap per dag, da’s zo’n vijf keer per uur van ontbijt tot bedtijd. Misschien die smartphone toch tussendoor even uitzetten.

Gesponsorde artikelen