Smerig! Jeukend oog van Taiwenese vrouw blijkt bijennest onder haar ooglid

Smerig! Jeukend oog van Taiwenese vrouw blijkt bijennest onder haar ooglid

De 29 jaar oude He uit Taiwan trok naar het ziekenhuis met een opgezwollen oog. Ze dacht dat ze een infectie had, maar toen de dokters haar oog met een microscoop onderzochten bleek het om iets helemaal anders te gaan. Ze vonden vier bijen onder haar ooglid, die overleefden op het vocht en het zout in haar tranen.

Naar het ziekenhuis gaan omdat je oog wat opgezwollen is, denken dat het een of andere infectie is en uiteindelijk op de operatietafel belanden om vier levende bijen van onder je ooglid te laten verwijderen? Het kan, blijkbaar! In Taiwan overkwam het de 29-jarige He. Volgens dokters is het de eerste keer ooit dat zoiets gebeurde.

Opgezwollen ogen en een stekende pijn

Een raar verhaal, dat van He, maar wat is er nu precies gebeurd? Wel, de jonge vrouw ging het graf van een familielid bezoeken en begon wat onkruid te wieden. Plots vloog er iets in haar oog. De vrouw dacht dat het aarde was en probeerde die weg te spoelen met wat water. Tegen de avond voelde ze dat er iets niet oké was: haar oog was helemaal opgezwollen en ze voelde een stekende pijn.

Het hoofd van de afdeling Oogheelkunde in het ziekenhuis, Dokter Hung Chi-ting, vertelde op een persconferentie over de zaak. “Het leek alsof er insecteneieren in He’s oog zaten. We hebben het dan via een microscoop bekeken en toen zagen we de pootjes van de dieren bewegen.” Door niet in haar ogen te wrijven, heeft He haar zicht en het leven van de bijen gered.

Zweetbijen

Alle vier de dieren konden verwijderd worden en leven nog. Het zijn Halictidae. Zegt je weinig? Ons ook. De dieren leven overal ter wereld en zijn normaal niet agressief. Ze gaan je alleen steken als je ze aanraakt. Veel soorten van de Halictidae overleven op het zweet van mensen, daardoor kregen ze de bijnaam “zweetbij”. Die zweetbijen leven vooral in de bergen en rond graven. De bijen in He’s oog voedden zich op het vocht en het zout in haar tranen.

Gesponsorde artikelen