Smokkelaars plakten 1.500 schildpadden met tape vast in bagage

Smokkelaars plakten 1.500 schildpadden met tape vast in bagage

Op de luchthaven van de Filipijnse hoofdstad Manila heeft de politie meer dan 1.500 levende schildpadden ontdekt in bagage. De dieren waren vastgeplakt met duct tape.

De bagage, waarin de dieren zaten, werd niet opgepikt en kon daarom onderschept worden door de lokale autoriteiten. De 1.500 schildpadden zouden samen een verkoopwaarde gehad hebben van meer dan 4,5 miljoen peso’s of 70.000 euro. Dat meldt de BBC.

Het ging om zowel land- als zeeschildpadden van verschillende soorten. Er zaten zelfs een aantal exemplaren tussen van de Sulcata-schildpaddensoort, een schildpad op de lijst van bedreigde diersoorten. Ook de zeldzame roodwangschildpad was een van de gevonden reptielen.

Strenge straffen

Volgens de politie zouden de tassen achtergelaten zijn nadat de dierensmokkelaar te horen gekregen had dat er strenge straffen staan op de smokkel van wilde dieren. In de Filipijnen riskeer je daar tot twee jaar cel voor bovenop een boete.

Huisdier, delicatesse en bijgeloof

Ondertussen zijn de schildpadden overgebracht naar de Wildlife Traffic Monitoring Unit van de Filipijnen. In Azië zijn veel mensen bereid om heel wat geld neer te leggen voor schildpadden. Ze worden als huisdieren gehouden en zijn in sommige keukens een delicatesse. Soms worden schildpadden er ook gebruikt als een vorm van traditionele geneeskunde. Van de botten van de schildpadden wordt dikwijls poeder gemaakt.

Niet eerste keer

De illegale dierensmokkel is natuurlijk iets van alle tijden. Vorige week werden er in Maleisië nog 3.300 Nieuw-Guinese tweeklauwschildpaden binnen gesmokkeld in de haven. De smokkelaars konden echter tegengehouden worden door havenagenten.

Vorige maand raakte nog bekend dat er via Turkish Airlines recordaantallen grijze roodstaartpapegaaien gesmokkeld worden. Smokkelaars zetten de dieren illegaal op vluchten van Congo naar landen in het Midden-Oosten en in West- en Zuid-Azië. Om deze trend tegen te gaan stopt Turkish Airlines tijdelijk met het transporteren van vogels en grijze roodstaartpapegaaien in het bijzonder.

Meer beelden van de aangetroffen schildpadden:

Gesponsorde artikelen