Snelst smeltende gletsjer ter wereld verliest op 2 dagen tijd gigantisch brok ijs 

Een van de snelst smeltende gletsjers ter wereld heeft wellicht een nieuw record gehaald: in twee dagen tijd verloor de gletsjer Jakobshavn Isbrae Glacier op Groenland een gigantisch brok ijs. Beelden gemaakt door een satelliet van NASA tonen hoe er in heel korte tijd plotseling een flink stuk ijs verdwenen is. En dat is geen goed nieuws voor laag gelegen kustplaatsen in de wereld. 

Deze foto van NASA is gemaakt op 31 juli 2015 en hier is te zien hoe de gletsjer er eerst uit zag.

Op deze foto, gemaakt op 16 augustus 2015, zie je dat er een groot brok ijs ontbreekt.

De Arctic Sea Ice Blog – die ontwikkelingen op de noordpool op de voet volgt – zegt dat het grote stuk ijs tussen 14 en 16 augustus 2015 verdwenen moet zijn, op slechts twee dagen tijd dus.

Sommige deskundigen stellen dat het hier om een nieuw record gaat, maar volgens NASA is dat moeilijk te bepalen. De beelden laten namelijk niet zien of het ijs in een keer verloren is gegaan, of verdeeld over een aantal momenten.

Vier keer zo snel

Hoe dan ook toont deze gebeurtenis aan dat de ijscondities in Groenland snel veranderen door stijging van de temperatuur in de lucht en oceaan, stellen deskundigen. De gletsjer smelt nu vier keer zo snel dan in 1990, aldus Ian Joughi, gletsjerdeskundige aan Universiteit van Washington.

“Deze gletsjer kan in zijn eentje meer bijdragen aan de stijging van het zeeniveau dan elke andere gletsjer op de noordpool”, zegt NASA. Klimatologen slaan alarm, want als de gletsjer langzaam de zee in schuift, komt ook het ijs achter de gletsjer in beweging waardoor laag gelegen kustgebieden overal ter wereld in gevaar komen.

Wat als ijs op Groenland smelt?

Groenland is het grootste eiland ter wereld, van het meest zuidelijke naar het meest noordelijke punt is het 1.931 kilometer. Als al dat ijs zou smelten, wat waarschijnlijk enkele eeuwen zal duren, zouden de oceanen zo’n 6 meter stijgen. Nu al is het smelten van de gletsjers op Groenland een van de grootste oorzaken voor het stijgen van het zeeniveau.

Meer
Lees meer...