Sniper Elite 3: game steunt op één gimmick, maar een verdraaid goeie

Sniper Elite 3: game steunt op één gimmick, maar een verdraaid goeie

Al sinds het eerste deel op PS2 kon je Sniper Elite nog het best vergelijken met dat ene rare klasgenootje dat iedereen ooit wel gehad heeft. Hij was nooit de knapste, of de meest intelligente van de bende en echt populair kon je hem ook bezwaarlijk noemen. Hij hing niet rond bij de coole kinderen maar wie toch de moeite deed om er eens mee te spelen, ontdekte dat hij een geweldig kunstje kon. Een trucje dat er weliswaar een beetje walgelijk uitzag, maar waarvan je toch niet kon wegkijken en dat je elke keer opnieuw vroeg om te tonen. Dat was Sniper Elite in 2005 en dat is Sniper Elite III nog steeds in 2014. 

De gimmick van de Sniper Elite-reeks is natuurlijk niet dat je als speler je hele vinger in je neus kan steken of je tong in rare kronkels kan leggen, maar de befaamde slowmotionbeelden van een vanop grote afstand afgevuurde kogel die met pijnlijke precisie de vijand van zijn scalp, ingewanden of testikels ontneemt. Bij een welgemikt schot neemt de kill cam het over en wordt het moment waarop je kogel de vijand binnendringt (en in sommige gevallen ook weer verlaat) getoond in een brutale, bloederige versie van bullet time. Bij echt lastige schoten word je als speler zelfs getrakteerd op een röntgenvisie van de schade die je projectiel aanricht in het getroffen lichaamsdeel. Vooral bij een voltreffer in de virtuele voortplantingsorganen die vervolgens als overrijp fruit uit mekaar knappen, is de empathie soms pijnlijk voelbaar. Voor de gevoeligere zieltjes is het goorheidsgehalte van deze schoten gelukkig volledig naar wens aan te passen.

De jongens en meisjes van Rebellion beseffen ook maar al te goed dat hun game er quasi volledig afhankelijk van is. Je kan desgewenst het hele spel ook als een “normale” third person shooter spelen en ten strijde trekken met de aanwezige pistolen, machinegeweren en beperkte knokmogelijkheden, maar dan mis je wel het grootste deel van het spelplezier. Niet alleen omdat de controls van het schiettuig dat niet over een richtkijker beschikt te wensen overlaten, maar vooral omdat de missies zich lenen tot verkenning en vrijheid.

Waar je in de vorige Sniper Elite nog door nauwe levels geloodst werd, hebben de makers de spelwereld volledig opengetrokken met gevarieerde locaties vol reliëf en strategische sluipschuttersmogelijkheden. Het gevoel van dat ene, net perfect gecamoufleerde plekje te vinden en van daaruit een nietsvermoedende Nazi-commandant vanop 100 meter een welgemikte kogel door het hoofd te jagen, dát is waar Sniper Elite III om draait.

Klunzige controls

Is Sniper Elite III een perfect spel? Nee, verre van zelfs. Zoals al aangehaald is het schieten met kleinere wapens een hele opgave die door de klunzige controls vaak eindigt met het trekken van een sprintje richting cover of, zeker op de hogere moeilijkheidsgraden, roemloos ten onder gaan. Bovendien wordt deze digitale Afrika-campagne geplaagd door nog meer bugs dan die waar de echte soldaten destijds door gestoken werden. De impact van sommige schoten is bij momenten blijkbaar zo indrukwekkend, dat ze zelfs de zwaartekracht aan flarden knallen en de getroffen vijand als een stuiterbal in het rond doen vliegen. Gelukkig zijn de bugs goedaardig en zorgen ze er niet voor dat de game vastloopt of compleet onspeelbaar wordt.

Grafisch is het spel een verademing naast de typische shooters die enkel met 50 tinten bruin lijken te werken, maar van echte next-gen kwaliteit kan je nu ook niet meteen spreken. Oh, en ergens schuilt er een verhaaltje tussen de rondfluitende sluipschutterskogels. Denk ik. Iets over de frontlinie in Afrika tijdens de Tweede Wereldoorlog. Goed verstopt, in elk geval.

Conclusie: 7/10

Maar wat Sniper Elite III ondanks die minpunten wel is, is een portie onversneden over the top spelplezier dat dan misschien steunt op een gimmick, maar wel een verdraaid verslavende gimmick.

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Gesponsorde artikelen