Songfestival toch niet in Israël? Organisatie moet vandaag 12 miljoen euro vinden

Songfestival toch niet in Israël? Organisatie moet vandaag 12 miljoen euro vinden

De volgende editie van het Eurovisiesongfestival zal mogelijk dan toch niet plaatsvinden in Israël. De Israëlische regering en de publieke omroep KAN raken het namelijk niet eens over de verdeling van de budgetten. Daardoor moet de zender nu 12 miljoen euro vinden tegen vanavond. Als het dat niet vindt, kan het Eurovisiesongfestival niet plaatsvinden in Israël en zal er dus een oplossing gezocht moeten worden.

Al sinds de overwinning van de Israëlische Netta op het Eurovisiesongfestival is er heel wat te doen over de locatie van de volgende editie van de liedjeswedstrijd. Normaal gezien gaat het Songfestival door in het land van de winnaar van het jaar voorheen, maar daar knelt het schoentje. Want het politieke klimaat in Israël is behoorlijk gespannen.

Gaststad

Meteen na de overwinning van Israël op het Eurovisiesongfestival, feliciteerde premier Benjamin Netanyahu zangeres Netta op Twitter. Op het einde van zijn tweet zette hij “Volgend jaar in Jeruzalem”. Maar daar is niet iedereen het mee eens.

Er is namelijk heel wat te doen rond Jeruzalem. De stad wordt namelijk zowel door Israël als Palestina gezien als de hoofdstad. Hierdoor is de stad vaak de locatie van gevechten en ook de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Donald Trump, zorgde voor heel wat nieuwe spanningen. Daardoor waren er ook een aantal andere steden kandidaat om het Songfestival te organiseren. Zo zou de jaarlijkse liedjeswedstrijd mogelijk doorgaan in Tel Aviv, Haifa, Beër Sjeva of Petach Tikwa. Meer daarover lees je hier.

Budget

Maar nu zijn er ook problemen rond het budget. Het Eurovisiesongfestival organiseren is namelijk een prijzige affaire. Zo kwam de Israëlische overheid in samenspraak met de Israëlische publieke omroep KAN overeen over een budget van maar liefst 35 miljoen euro. Maar dat blijkt nu niet genoeg te zijn.

De European Broadcasting Union (EBU) vraagt nu nog een keer 12 miljoen euro. Dit geld zou bevroren worden en na het Songfestival teruggestort worden. Met dit bedrag zouden mogelijke extra kosten moeten dekken. Maar zowel de regering als de publieke omroep wil dit geld niet ophoesten. KAN heeft geen budget meer en kan ook niet meer lenen en de overheid ziet het niet zitten om nog een keer 12 miljoen over de balk te gooien. In een open brief aan de regering doet KAN nu een finale poging om het geld te bemachtigen vóór de deadline.

Als het geld er niet is op 14 augustus, zal het Eurovisiesongfestival naar alle waarschijnlijkheid georganiseerd worden door een ander land.

Wil je nog eens nagenieten van het Eurovisiesongfestival van dit jaar? Dan vind je hier de dubbel-cd.

Gesponsorde artikelen