Sorry Jeb, mama Bush wil geen politieke familie meer in Witte Huis

Sorry Jeb, mama Bush wil geen politieke familie meer in Witte Huis

Nu de Amerikaanse president Barack Obama al meer dan een jaar aan zijn tweede termijn bezig is, begint de speculatie over de volgende kandidaten stilaan. Daarbij is ook ene Jeb Bush, broer van George W. Bush. Mama Barbara ziet dat echter minder zitten, en denkt dat het stilaan tijd is om een einde te maken aan de bekende dynastieën in het Witte Huis.

Jeb Bush, de broer van de vorige president George W. Bush, is een van de potentiële kandidaten voor de Republikeinse nominatie. Mama Barbara, de vrouw van die andere president Bush, ziet dat dan weer niet zo zitten. Hoewel ze wel denkt dat hij de beste kandidaat van allemaal zou zijn (tja, ze is de mama), is ze er zeker van dat Jeb ook alle rivalen van broer George en papa George zou krijgen. Bovendien is ze van mening dat het eens gedaan moet zijn met die politieke dynastieën in de VS. “Er zijn toch nog wel meer families dan Kennedy, Clinton of Bush”, denkt de voormalige first lady.
De Amerikaanse politiek is natuurlijk ook wel door een beperkt aantal politieke families gedomineerd. 

Adams

De Adams-dynastie was de eerste echt grote politieke familie in de Verenigde Staten. John Adams was de tweede president van de VS, zijn zoon John Quincy Adams werd de zesde president. De achterneef van John, Samuel Adams, was een van de Founding Fathers van het land.  Voorts waren er nog heel wat familieleden met een politieke functie.

Roosevelt

De familie Roosevelt is een van oorsprong Nederlandse familie, die mee aan de basis lag van New Amsterdam, het latere New York. Het werd pas echt een politieke familie toen Theodore Roosevelt vanaf 1901 acht jaar lang president was, en later Franklin Delano Roosevelt vanaf 1933 twaalf jaar in het Witte Huis zetelde.

Kennedy

De eerste grote politicus uit de familie was Joseph Patrick Kennedy, die in het eerste deel van vorige eeuw ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk werd. Het werd pas echt een politieke familie toen zijn zonen oud genoeg waren. Oudste zoon Joseph moest eigenlijk het voortouw nemen, maar die rol was na zijn vroegtijdige dood weggelegd voor John F. Kennedy. Toen die vermoord werd, nam broer Robert – Bobby – het over, maar ook hij werd neergeschoten. Jongste broer Edward – Ted – was daarna nog lange tijd een prominent Senator. Arnold Schwarzenegger, acht jaar lang gouverneur van Californië, is trouwens getrouwd met Maria Shriver, dochter van Eunice, de zus van John, Robert en Edward.

Clinton

De Clintons zijn geen historische, politieke familie zoals de Kennedys, maar ze hebben de afgelopen twee decennia de Amerikaanse politiek wel fel beïnvloed. Zo was Bill acht jaar lang president (1993-2001), waarna zijn vrouw Hillary het laken naar zich toetrok. Ze werd een van de meest geliefde ministers van Buitenlandse Zaken, en ligt – ondanks ze het zelf ontkent – in polepositie voor de Democratische nominatie voor de volgende presidentsverkiezingen.

Bush

De familie Bush is voor de Republikeinen wat de familie Kennedy voor de Democraten was. Met George Senior en George Junior had de familie 16 jaar lang een iemand in het het Witte Huis. Nu ook Jeb Bush zijn kans wil wagen, zou de familie wel eens de meest prominente presidentiële familie van de VS kunnen worden.

Gesponsorde artikelen