SOS bikini-/zwembroeklijf: deze 14 dingen moet je eten als je die kilo’s nog voor de zomer kwijt wil

SOS bikini-/zwembroeklijf: deze 14 dingen moet je eten als je die kilo’s nog voor de zomer kwijt wil

De zomer loert om de hoek en dat wil zeggen dat het bijna tijd is om in je meest flashy bikini of zwembroek rond te paraderen op het strand, in het park of op één of ander festival. Maar al die winterse pintjes, jeneverkes en feestmalen hebben veel van ons geen goed gedaan. Zin om snel wat kilo’s te verliezen of je zwembandjes wat in te tomen? Deze 14 dingen moet je eten!

1. Avocado en guacamole

iStock

Als je aan de lijn doet, is het belangrijk om de juiste soorten vetten in te nemen. Ongezonde vetten, die in bijvoorbeeld kaas en vlees zitten, zorgen ervoor dat je bijkomt. Maar de gezonde vetzuren Omega-3 en Omega-6, die in avocado zitten, doen precies het omgekeerde. Avocado voorziet je van langdurige energie omdat het reguleert hoe snel glucose in je cellen terechtkomt waardoor je hongergevoel dan weer uitgesteld wordt.

2. Vis in plaats van vlees

iStock

Tonijn in blik is niet alleen goed voor de lijn, het is ook nog eens spotgoedkoop. Anders dan bij vlees, barst vis van de Omega 3-vetzuren die voor een optimale vetverbranding zorgen. Pas wel op met zalm.

3. Yoghurt

istock

Yoghurt van de merken Fage en Danone zouden de meeste melkzuurbacteriën bevatten. Dat blijkt uit een studie in de British Journal of Nutrition. In het experiment van 24 weken verloren vrouwen, die bovenstaande yoghurtsoorten aten, twee keer zoveel gewicht als degenen die geen yoghurt in hun voedselpatroon hadden. Als je ’s morgens liever iets anders eet, kan je ook Griekse yoghurt kopen om over je slaatje of avondmaal te gieten in plaats van mayonaise of room. Opgepast met rode yoghurt!

4. Frambozen

iStock

In een onderzoek van de American Physiological Society lezen we dat fructose de laatste jaren terecht een slechte reputatie heeft gekregen omdat het vet aan de buik aankweekt en algemene zwaarlijvigheid bevordert. “Maar de fructose in voedingswaren zoals fruit heeft niet zo’n negatieve invloed op het lichaam”, klinkt het. “Verse of bevroren frambozen bevatten veel vezels, wat je insulineresistentie helpt te reguleren en ook vet aan de buik reduceert.” Bovendien barsten frambozen van de vitamine C.

5. Soep

iStock

Een kom soep voor je hoofdgerecht vermindert het totaal aantal calorieën van die maaltijd. Dat blijkt nog maar eens uit een onderzoek van Penn State University. Je valt er dus haast vanzelf van af. De logica: zelfs in soep met weinig calorieën zitten veel vezels. Dat is zo vullend dat je uiteindelijk een stuk minder eet.

6. Havermout

iStock

Een flinke kom havermout als ontbijt is niet alleen overheerlijk, maar ook nog eens goed voor de lijn. De volle granen absorberen vloeistoffen, waardoor je je voller voelt en ze zijn rijk aan oplosbare vezels. Ook dat zorgt ervoor dat je je langer gevuld voelt en je waarschijnlijk dus niet naar een ongezond tussendoortje zal grijpen.

7. Asperges

iStock

Asperges behoren tot de prebiotische voedingsmiddelen die de goedaardige bacteriën in je darmen voeden. Ze produceren ook het zuur acetaat dat voor vetverbranding zorgt door je cellen te herstellen van ontstekingen.

Verder bevatten deze stengels calcium en asparaginzuren. Die zorgen voor de reiniging van de nieren en je moet er sneller van naar het toilet.

8. Noten, noten en nog eens noten

istock

Oké, het is al langer geweten dat de productie van heel wat soorten noten niet echt goed is voor het milieu. Maar walnoten, cashewnoten, amandelen, pistachenoten en pinda’s zijn écht wel goed voor de slanke lijn. Zo bevestigde een onderzoek uit 2015 in de Journal of the American Heart Association nog maar eens dat mensen die noten eten als snack, minder vet in de lage buikregio aankweken, dan mensen koolhydraatrijke snacks en maaltijden tot zich nemen, zoals pasta, chips, koekjes en frisdranken.

9. Walnoten

iStock

Walnoten zijn rijk aan Omega 3-vetzuren. Daardoor verminderen ze naast bovenstaande voordelen ook nog eens het risico op hartziektes. Uit recente studies bleek nog dat je cognitieve functies en je vermogen om zaken te herinneren erdoor verbetert.

Veertien halve walnoten bevatten ongeveer 185 calorieën

10. Cashewnoten

iStock

Cashewnoten en ‘strak’ zijn synoniemen. De noten zitten vol zink en magnesium wat zorgt voor gezondere botten en een gezonder immuunsysteem, zenuwstelsel en spierstelsel.

Achttien cashewnoten bevatten ongeveer 157 calorieën.

11. Amandelen

iStock

In amandelen zitten meer vezels dan in andere noten. Uit een recente studie blijkt ook dat mensen die ’s morgens amandelen eten zowel ’s middags als ’s avonds minder binnenspelen.

In 23 amandelen zitten ongeveer 164 calorieën.

12. Pistachenoten

istock

Het is onmogelijk om teveel pistachenoten te eten, want voor je genoeg hebt, zullen je vingers moe zijn van ze open te pulken. Pistachenoten zijn rijk aan vitamine E en antioxidanten die het risico op chronische ziektes verminderen. Bovendien barsten ze van carotenoïden, zoals beta-caroteen, luteïne en zeaxanthine. Die stoffen zorgen volgens heel wat onderzoekers voor een verbeterd zicht.

In 49 pistachenoten zitten ongeveer 159 calorieën.

13. Pikante chilipepers of cayennepepers

iStock

Pikante chilipepers bestaan uit capsaïcine. Dat is een samenstelling die het gevoel van oververzadiging in de hand werkt en de calorieconsumptie vermindert. Dat blijkt opnieuw uit een onderzoek van het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information. Ook bevorderen pikante chilipepers en cayennepepers de vetverbranding. Wie zijn of haar eten niet te graag pikant heeft, kan de pepers verwerken in tee of ‘smaakjeswater’.

14. Broccoli

iStock

Ook broccoli bevordert de vetverbranding. Verder bevat de groente darmmicrobes die onverteerbare vezels afbreekt in korte-keten vetzuren wat dan weer zorgt voor gezondere darmbacteriën. Naast een goede spijsvertering hebben die gezondere darmen ook een positieve invloed op je brein en je gemoed.

Gesponsorde artikelen