Sotheby’s veilt ’s werelds uniekste sneakers

Rare Sneaker Auction
Sotheby's

Sneakerlovers, verenig u! Dat mag je letterlijk nemen, want het veilinghuis Sotheby’s verkoopt de meest unieke sneakers in de wereld. En waarschijnlijk (en helaas) zal je moeten samenleggen met je vrienden om een paar te bemachtigen.

De New Yorkse afdeling van het veilinghuis Sotheby’s schrijft geschiedenis. Het organiseert namelijk een veilig die volledig in het teken van sneakers staat en het is de eerste keer ooit dat dat gebeurt. Het zijn niet zomaar sneakers, uiteraard, maar de meest unieke paren, samenwerkingen en edities ter wereld. Geïnteresseerden kunnen online bieden op de schoenen tot en met 23 juli.

Prijskaartje

Sotheby’s werkt voor de veiling samen met Stadium Goods. Dat is een street wear-winkel die de grootste openbare collectie unieke sneakers in haar bezit heeft. De winkel stelt haar collectie beschikbaar, maar niet voor niets natuurlijk. Als je een paar sneakers wil scoren, moet je minstens 1.800 dollar bieden (bijna 1.600 euro). De prijzen lopen al snel op en de hoogste geschatte waarde ligt op 160.000 dollar (bijna 142.000 euro).

Zo hou je je sneakers wit.

Het kopstuk

Nike Moon Shoes
Sotheby’s

Dat bedrag denkt Sotheby’s te krijgen voor een handgemaakt paar ‘Moon shoes’ van Nike. Het paar is prototype van het model, dat door één van de oprichters van het merk, Bill Bowerman, ontworpen is. Van de ‘Moon shoes’ zijn maar 12 paren gemaakt, voor lopers die deelnamen aan de selecties van de Olympische Spelen in 1972. Bieden kan vanaf 80.000 dollar (oftewel 71.000 euro).

Back to the Future

Nike is goed vertegenwoordigd in de collectie. En dat is ook niet zo vreemd als je erover nadenkt. Het merk ontwierp bijvoorbeeld maar liefst twee keer een sneaker die gebaseerd was op de film Back to the Future Part II. Zowel van het model uit 2011 als dat uit 2016 veilt Sotheby’s een paar. Die laatste zijn zeker uniek, want ze hebben veters die automatisch ‘geknoopt’ worden. Bieden kan vanaf 40.000 dollar (iets meer dan 35.000 euro), maar het veilinghuis verwacht er tot 70.000 dollar voor (62.000 euro).

Sneakers gemaakt van ananas? Mercer Amsterdam maakt dat!

Samenwerkingen

Air Jordan 4 x Travis Scott
Sotheby’s

De collectie bevat vooral sneakers van Nike. Het zijn dan unieke stuks, zoals de Moon Shoes en de Back to the Future-sneakers, maar Sotheby’s veilt ook heel wat unieke samenwerkingen. Die van Air Jordan en Travis Scott, bijvoorbeeld. Sotheby’s veilt vijf paar, waarvan er vier versies zijn van de Cactus Jack, die nooit in de winkelrekken verschenen zijn. Het veilinghuis biedt ook samenwerkingen met Eminem en DJ Khaled aan.

Adidas x Pharrell Williams
Sotheby’s

Naast Nike, is ook Adidas in de collectie van Sotheby’s en Stadium Goods terug te vinden. Het gaat dan onder andere om samenwerkingen met Pharrell Williams, Karl Lagerfeld en Chanel en om speciale edities van de Yeezy Boost 350.

Gesponsorde artikelen