Soul Sacrifice Delta: meer van dezelfde topgame

Soul Sacrifice Delta: meer van dezelfde topgame

Soul Sacrifice, een verslavende topper die ons vorig jaar urenlang aan het scherm hield gekluisterd, is terug met het toevoegsel Delta. Dat betekent onder meer een nieuwe verhaallijn, nieuwe wapens en een vernieuwde engine.

We moesten even met de ogen knipperen bij deze release voor de PlayStation Vita, want het gaat niet echt om een nieuwe game, maar een nieuwe versie. Soul Sacrifice Delta bevat de hele eerste game, plus nieuwe content. En gamers die de eerste versie op hun Vita hebben staan, kunnen de meeste data daarvan, zoals hun personage en de meeste wapens, gewoon importeren in Delta.

Duister

Maar we zullen maar beginnen bij het begin, en waarom de oorspronkelijke versie van de actiegerichte RPG ons zo kon bekoren. Soul Sacrifice beschikt om te beginnen over een van de beste vertelstemmen ooit. De duivelse verteller grijpt meteen je aandacht, en laat die niet meer los, gesteund door onheilspellende muziek die perfect past bij de erg duistere sfeer.

Je zit als gevangene namelijk in een kooi te wachten op een gruwelijke dood, tot je een behekst, pratend dagboek in handen krijgt dat je toelaat magische krachten te verwerven. Dat doe je door de belevenissen van de auteur te ervaren door middel van zijn verhalen. Bepaalde delen van het boek kan je herschrijven door de keuzes die je zal moeten maken. Het boek was eigendom van een tovenaar, waardoor je zijn gevechten beleeft en gaandeweg steeds meer krachten verkrijgt.

In de wereld van Soul Sacrifice worden tovenaars ingezet om monsters te vernietigen, ook monsters die ooit menselijk waren. Verslagen tegenstanders kan je vergiffenis schenken en redden, maar je kan ze ook offeren. In het eerste geval krijg je wat levenskracht bij en mogelijk een nieuwe bondgenoot, in het tweede win je magische kracht maar word je ook geplaagd door de zielen van je slachtoffers. In Delta is een nieuwigheid dat je het lot van je verslagen tegenstanders ook kan laten afhangen van, euh, het lot, en dat je je bij een bepaalde fractie kan aansluiten die je verplicht een van die drie keuzes te maken, wat je dan meer beloningen oplevert.

Magie

Vechten doe je met magische krachten (‘offers’) die je kan upgraden en ook samenvoegen om zo de beste tactiek te hebben voor elk soort tegenstander. Je hebt dan aanvallen voor veraf en dichtbij, verdedigingsspreuken, magie die je gezondheid herstelt, etc. Wanneer je er niet komt met je toverdoos kan je ook nog zwarte magie oproepen.

Delta voorziet naast nieuwe offers ook de mogelijkheid om tijdens gevechten verschillende spreuken te combineren. Zo kan je bijvoorbeeld een (tegen)aanval lanceren meteen nadat je teleporteert via de ‘falcon feather’. Ook is het wapensysteem wat getweakt, zodat je bijvoorbeeld niet heel je arsenaal kan uitrusten met langeafstandswapens.

Vechten doe je in verzorgde afgesloten maps, waarin je her en der ook upgrades kan aantreffen. De locaties hebben allemaal een eigen karakter, wat nog meer geldt voor de nieuwe kaarten die Delta toevoegt. Die halen de mosterd net als de nieuwe tegenstanders bij sprookjes als Alice in Wonderland. Niet toevallig heet de nieuwe fractie waar je je bij kan aansluiten Grimm, naar de Duitse broers die klassiekers als dat Roodkapje, Hans en Grietje of De Wolf en de Zeven Geitjes schreven.

De gevechten duren enkele minuten tot een kwartier, waardoor de game uitstekend geschikt is om snel tussendoor even te spelen. De game heeft ook een (vernieuwde) multiplayermodus waarin je missies met maximaal vier spelers in coöp kan spelen, en je de ingebouwde microfoon kan gebruiken om contact te houden. 

Verder kan je ook gewoon boeiende verhalen lezen in het dagboek, wat trouwens erg aangenaam gaat via de aanraakbesturing van de Vita. 

Conclusie: 8/10

In Soul Sacrifice Delta zit het evenwicht tussen vechten, het (lange) verhaal volgen en het personage uitbouwen echt snor, al had er voor ons wel wat meer uitleg mogen zijn over hoe de verschillende magische krachten werken. Zeker om de combinaties die Delta toevoegt goed te begrijpen, zal je wat tijd moeten investeren. Maar het is de moeite waard! Echte minpunten heeft Soul Sacrifice niet, al loop je wel het risico dat gevechten wat repetitief worden. Ook biedt de nieuwe versie vooral meer van hetzelfde, dus wie echt iets totaal nieuws verwacht, komt bedrogen uit. Maar wanneer je een Vita hebt en een beetje tijd wil investeren in het begrijpen van de game, biedt Soul Sacrifice Delta zeker waar voor je geld!

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)

Gesponsorde artikelen