SoundCloud stopt dan toch niet, maar gebruikers maken wel back-ups

SoundCloud stopt dan toch niet, maar gebruikers maken wel back-ups

Streamingwebsite SoundCloud ontsloeg vorige week 40% van zijn personeel. Het bedrijf zou al twee  jaar in financiële problemen zitten. Uit angst dat de site plots stopt, worden in allerijl back-ups gemaakt. De CEO van SoundCloud stelde in een statement zijn gebruikers gerust: SoundCloud verdwijnt niet.

De Berlijnse muziekwebsite SoundCloud heeft in de voorbije jaren heel wat muziek van beginnende en onbekende artiesten verzameld. Die zou wel eens allemaal verloren kunnen gaan als de site plots wordt stilgelegd. Sinds 2015 zit SoundCloud in financiële problemen, onder andere door onbetaalde auteursrechten. Volgens TechCrunch zou het bedrijf niet meer kunnen overleven na het vierde kwartaal van dit jaar. Het zou nog 80 dagen verder kunnen blijven bestaan.

Alle muziek nog snel proberen opslaan

Om de kosten te dekken werden vorige week 173 personeelsleden ontslagen, zo’n 40% van het team. Het bedrijf zou ook op zoek zijn naar nieuwe investeerders. Het einde van SoundCloud zoals we het vandaag kennen, lijkt dus niet meer veraf.

Daarom werd ook zo snel mogelijk gezocht naar een manier om de databank aan muziek op SoundCloud te downloaden. Onder andere Archive Team is van plan de volledige site te bewaren. Dit deden de vrijwilligers ook al voor andere stervende websites als GeoCities, Google Video, Friendster en TwitPic. Het zou volgens hen wel een kostelijke zaak worden omdat SoundCloud ontzettend veel data heeft. Een petabyte, wat overeenkomt met 1000 terrabyte zou tussen de 1,5 en 2 miljoen dollar kosten om te archiveren. Een reddit-gebruiker onder de naam makemakemake denkt daar anders over. Die zou de hele website kunnen verzamelen in 900 terrabyte. Opvallend is dat SoundCloud geen moeite doet om dit soort acties tegen te houden.

“SoundCloud is here to stay”

In een statement op vrijdag zei de CEO van SoundCloud Alex Ljung dat de site zal blijven bestaan. “De muziek die je deelde of uploadde zal niet verdwijnen, want SoundCloud zal niet verdwijnen. Niet binnen 50 dagen, niet binnen 80 dagen of ergens in de toekomst. Uw muziek is veilig.” Chance the Rapper gelooft er alleszins nog in. De rapper die zelf via SoundCloud beroemd werd, tweette vorige donderdag nog dat hij “werkt aan het SoundCloud ding”. Of dat ook financieel of enkel morele steun is, is nog onduidelijk.

Gesponsorde artikelen