Left Right
scrollTop top

Sp.a blijft grootste in Leuven, Ridouani nieuwe burgemeester in coalitie met Groen en CD&V


Sp.a blijft grootste in Leuven, Ridouani nieuwe burgemeester in coalitie met Groen en CD&V

Mohamed Ridouani (sp.a) wordt  de nieuwe burgemeester van Leuven. Hij blijft met z’n sp.a nipt de grootste partij in de stad, voor de N-VA. Maar Groen scoort vooral erg goed, en dus is Ridouani de logische nieuwe burgemeester. De eerste allochtone burgemeester van een centrumstad is een feit, hij vormt een coalitie met Groen en CD&V

Oppermachtig was Louis Tobback, die 24 jaar lang de burgemeester was van Leuven. Tot op de laatste snik bleef hij burgemeester, waardoor de nieuwe lijsttrekker Mohamed Ridouani minder zichtbaarheid kreeg. Hij is al twaalf jaar schepen in Leuven.

“Het is een signaal van hoop dat je in deze stad, ongeacht je afkomst, ongeacht van waar je komt, het kan maken. Dat is een heel krachtig signaal”, zei de nieuwbakken burgemeester in zijn overwinningsspeech.

Sp.a blijft rechtstaan

Maar hij redt de meubelen, de sp.a blijft rond de 25 procent hangen. En zo wordt Mohamed Ridouani de nieuwe burgemeester in Leuven, want zijn droomcoalitie, met groen en CD&V haalt een ruime meerderheid. Die coalitie mocht hij dan ook aankondigen op de avond van de verkiezingen: samen met Groen en CD&V gaan ze Leuven besturen.

Een jonge coalitie, benadrukte Ridouani, en ééntje met meer vrouwen dan mannen in de gemeenteraad, deels te danken aan Groen. Groen scoorde opvallend goed, met tien zetels en bijna twintig procent van de stemmen. CD&V verliest, maar zal er vermoedelijk terug bij zijn.

N-VA in oppositie

N-VA zette een deftige score neer, maar strandt op 22 procent en net een paar zeteltjes minder dan de sp.a. Lorin Parys blijft dan ook in de oppositie.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539