Sp.a in Gent roert zich opnieuw aan start onderhandelingen: “Je kan moeilijk zeggen dat wij verloren hebben”

Sp.a in Gent roert zich opnieuw aan start onderhandelingen: “Je kan moeilijk zeggen dat wij verloren hebben”
sp.a

De sp.a in Gent krabbelt recht: voor het eerst communiceren ze weer, via nieuw gezicht Astrid De Bruycker. Zij lanceert meteen de aanval op Open Vld en CD&V, met wie ze vandaag aan tafel gaan. “Je kan moeilijk zeggen dat wij verloren hebben: één derde van de Gentenaars stemde op ons.” De Bruycker claimt opnieuw stevig de sjerp voor het kartel én voor Groen. “Logisch, wij zijn de grootste”. Dat belooft, want vandaag gaan de vier partijen eindelijk aan tafel in Gent.

Verbijstering, de afgelopen dagen bij Open Vld en CD&V, over de communicatie van sp.a en Groen. Want het was bij die laatsten naar eigen zeggen “op initiatief van Filip Watteeuw dat eindelijk in Gent de onderhandelingen opnieuw opstarten”. En opnieuw nu diezelfde lijn bij de sp.a in Gent. “Iemand moet zijn verstand gebruiken, we moeten aan tafel gaan. Het moet nu over de inhoud gaan”, zo stelt Astrid De Bruycker, nummer vier op de lijst en zo verkozen voor sp.a, aan Radio 1.

Bij Open Vld en CD&V vielen ze even van hun stoel: was het niet datzelfde kartel dat eerst met vier wilde onderhandelen, een communiqué mee uitstuurde daarover, vervolgens de onderhandelingen opschortte, omdat niet én CD&V aan tafel mocht én Mathias De Clercq burgemeester kon worden? “Wij zijn al dagen klaar om te onderhandelen, en nu is het plots ‘op initiatief van het gezond verstand van Groen’, dat we aan tafel gaan? Wat een theater”, zo is in het blauw-oranje kamp te horen.

Het zijn werkelijk twee blokken die nu aan tafel gaan in Gent: aan de ene kant sp.a en Groen, aan de andere kant Open Vld en CD&V. Die laatste twee gaven in een dubbelinterview in De Standaard opnieuw nog eens hun gezamenlijke lijn aan: Mathias De Clercq en Mieke Van Hecke zijn meer dan ooit ‘samen uit, samen thuis’.

vrt

Van 45,5 procent naar 33,5 procent

Maar dat geldt evengoed voor sp.a en Groen, zo verzekert De Bruycker. Haar sp.a verloor nochtans zeer fors, en valt haar voormalig bastion terug tot zeven zetels. Zelfs Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke (sp.a) raakte niet rechtstreeks verkozen. Hij zit wel in de gemeenteraad omdat Daniël Termont niet meer zetelt. Hij is ook onderhandelaar in de sp.a-delegatie.

Opvallend is de strijdvaardigheid van De Brucker nu, 14 dagen na de verkiezingen, en de roze bril over de uitslag. “Je kan moeilijk zeggen dat wij verloren hebben. Eén derde van de Gentenaars stemde op ons. De krachtverhoudingen zijn natuurlijk wel gewijzigd binnen het kartel”, zo stelt ze. En strijdvaardig voegt ze er aan toe: “Als grootste lijst leveren wij de burgemeester. Dat is een logische vraag, want tot op heden gelden de rechtstreekse burgemeestersverkiezingen niet.”

Het kartel viel terug van 45,5 procent naar 33,5 procent in Gent. Maar vooral dus dramatisch, was het verlies aan sp.a-zetels. In een coalitie met Open Vld, Groen, sp.a en CD&V zijn die laatste twee mathematisch niet nodig. Dat maakt het toch een gevaarlijke positie om politiek in te zitten. Te meer omdat het dan maar de vraag is wie sp.a in Gent opnieuw profiel gaat geven: kopman Rudy Coddens (sp.a) werd opzij gezet als leider door Filip Watteeuw en als gezicht van het kartel. Maar Coddens blijft wel de delegatieleider van sp.a en straks de schepen die hen smoel moet geven. De Bruycker wordt dan mogelijk de andere schepen.

Voor het kartel gekozen

Geen makkelijke situatie voor sp.a om in te zitten, maar de leden van sp.a-Gent kozen volgens De Bruycker “unaniem” voor verderzetting van het kartel. “Het kartel splitst niet. We hebben het samen gemaakt, en dat verandert niet omdat de verhoudingen binnen het kartel nu veranderen.”

Zo vatten de onderhandelingen vandaag met vier in Gent meteen aan onder een moeilijk gesternte. Want veel vredespijp wordt er niet gerookt. “De Clercq heeft de sjerp opgeëist nog voor hij een coalitie had”, zo sneert ze naar haar toekomstige liberale coalitiepartner. “Voor ons is het grootste lijst. Je moet naar de cijfers kijken. Als grootste lijst zijn wij aan zet.” Verder stelt ze ook de hechte band tussen Open Vld en CD&V in vraag: “Ik heb het moeilijk om dat te geloven, dat het een inhoudelijke alliantie is. Het is vooral een versterking van De Clercq z’n claim op het burgemeesterschap.”

Wonen is het éérste thema op de agenda tussen de vier partijen in Gent. Maar over de échte kwestie, wie de ploeg gaat leiden, blijft het dus verder sudderen.

Facebook

Gesponsorde artikelen